Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică va fi modernizat

2 iul. 2015,, 16:30   Economie
2265 1
ВБ выделяет $40,5 млн. на улучшение теплоснабжения Кишинева
Foto: 47channel.ru
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Moldovei un credit în valoare de 40,5 milioane de dolari pentru îmbunătățirea eficienței sectorului termoenergetic. Un acord în acest sens a fost ratificat astăzi cu votul majorității deputaților. Inițiativa a fost însă criticată de deputații comuniști, care au avertizat că implementarea proiectului va provoca majorarea tarifelor la agentul termic, informează NOI.md.

Unul dintre autorii inițiativei, Andrian Candu, a remarcat că în urma restructurării și modernizării sistemului termoenergetic, pierderile de rețea vor fi minimalizate, iar întreg sistemul va fi administrat mai eficient.

„Vor fi evitate pierderile nejustificate, datorită investiților ce vor presta servicii suplimentare de furnizare a energiei electrice. Managementul va fi foarte bine pus la punct prin concurs internațional. Directorul următorului sistem de termoficare nu va fi o persoană numită prin concurs. Municipiul Chișinău va avea un sistem termoenergetic sigur, fezabil profitabil, iar partenerii externi ne vor supraveghea”, a precizat Andrian Candu.

Deputatul comunist Oleg Reidman a avut însă mai multe obiecții față de acest proiect. În opinia lui, pe lîngă faptul că există riscul majorării tarifelor, modificările operate vor adînci disensiunile dintre puterea locală și cea centrală.

„În acest acord de finanțare nu se spune nimic despre limitarea solicitărilor de majorare a tarifelor. Întrucît este o înțelegere internațională, iar condițiile acesteia trebuie respectate. Imediat cum nu va exista posibilitatea de a achita acest credit, vor apărea conflicte. Problema de bază este că responsabilitatea și-o asumă guvernul, în locul celor care vor gestiona întreg sistemul”, a punctat Reidman.

Potrivit documentului, creditul urmează a fi restituit pînă în anul 2049, perioada de grație fiind de cinci ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?