Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Activiştii sînt împotriva promovării ţigărilor în Moldova

2 iul. 2015,, 11:00   Societate
2440 0
Общественники против рекламы сигарет в Молдове
Foto: infotag.md
ONG-urile îndeamnă autorităţile Moldovei să anuleze publicitatea produselor din tutun şi promovarea fumatului. Îndemnul a fost pronunțat de către coordonatorul de programe al Centrului pentru politici şi analize în sănătate PAS, Ghenadie Ţurcanu, şi cercetătoarea din cadrul Centrului CBS AXA Natalia Vladicescu miercuri, la prezentarea rezultatelor studiului "Publicitatea şi promovarea ţigărilor în punctele de comercializare" .

Potrivit agenţiei "Infotag", Ţurcanu consideră că publicitatea produselor de tutun creează o imagine că ţigările sînt produs de utilizare zilnică, îndemnînd copiii să fumeze.

"Publicitatea poate fi văzută în centre de agrement şi în centrul oraşului, unde părinţii se plimbă cu copii. Conform datelor studiului Centrului Naţional de Management în Sănătate, în jur de 50% dintre elevi au început să fumeze sau au încercat să fumeze pînă la vîrsta de 10 ani", a spus el.

Ţurcanu l-a îndemnat pe preşedintele Nicolae Timofti să examineze atent şi să promulge "legea antitutun". El a specificat că scopul studiului este determinarea reacţiei copiilor din clasele I-IV din Chişinău la produsele din tutun prin jocuri şi discuţii.

"Conform datelor studiului, copiii acordă atenție la publicitatea produselor de tutun în punctele de comercializare. Aceasta vizează iluminarea atractivă, designul şi culorile pachetelor, de asemenea, denumirile Kiss, Glamour, OK, Astra. Mulţi dintre copii cunosc denumirile ţigărilor şi pot diferenţia că unele sînt pentru fete – subţiri şi cu flori, iar altele pentru băieţi – întunecate", a spus ea.

Părinţii, care şi-au însoţit copiii au spus că ar trebui instituite pedepse mai aspre pentru cei care vînd ţigări minorilor.

"Părinţii au subliniat publicitatea indirectă a ţigărilor – tombole cu cîştiguri, oferirea unor bunuri cu denumirea mărcii de ţigări, oferirea gratuită a ţigărilor în unele centre de agrement şi comercializarea în chioşcurile de xerox", a spus ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?