X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Expert: Factorul geopolitic din nou și-a spus cuvîntul la aceste alegeri

29 iun. 2015,, 11:25   Politică
4336 3

Foto: europalibera.org

Rezultatele turului II al alegerilor din capitală denotă că factorul geopolitic a influențat într-o mare măsură opțiunile de vot ale alegătorilor. Astfel a comentat pentru NOI.md expertul de la IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca rezultatele scrutinului din 28 iunie.

Potrivit politologului, chiar dacă o bună parte dintre susținătorii lui Dorin Chirtoacă s-au declarat dezamăgiți, aceștia l-au votat din nou doar pentru a nu admite accederea la putere a unui reprezentant al socialiștilor.

„O mică surpriză pentru mine este faptul că diferența dintre cei doi contracandidați este mai mare decît m-am așteptat, credeam că lupta va fi foarte strînsă. Dacă prezența la vot ar fi fost mai mică de 40 la sută, Chirtoacă avea să înregistreze un scor mai modest. Deși nu putem spune că a fost determinant, factorul geopolitic a influențat într-o măsură mare votul, acesta a fost un criteriu important. Probabil asta se întîmplă din cauză că sîntem încă o societate în tranziție. Această divizare a societății în două tabere, de stînga și dreapta, pro-Est și pro-Vest a fost utilizată din plin de către partide. Tot în această logică s-a votat și la Bălți și la Comrat, nu doar la Chișinău. Nu putem însă să-i învinuim pe alegători de lipsă de maturitate, pentru că politicienii sînt cei care i-au divizat”, a explicat Berbeca.

În opinia interlocutorului, candidatul socialiștilor Zinaida Greceanîi ar fi avut șanse mai mari de cîștig dacă se detașa de Partidul Socialiștilor și candida pe cont propriu. „Probabil, alegătorii ar fi fost mai toleranți față de Greceanîi, dacă nu provenea din anturajul din care provine. Acest anturaj nu este pe placul multora”, a explicat Veaceslav Berbeca.

În opinia analistului, pentru liberalul Dorin Chirtoacă, cel de-al treilea mandat de primar va fi marcat de multe provocări. „Dorin Chirtoacă va trebui să dea dovadă de capacități de manager și negociator, avînd în vedere că va trebui să coopereze cu un consiliu care îi va fi practic ostil, unde majoritatea este deținută de socialiști. Va trebui să depășească animozitățile personale pe care le are cu reprezentanții partidelor de stînga”, a punctat Berbeca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?