Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Încălcarea drepturilor jurnaliştilor de către regimul de la Chişinău a ajuns în atenţia Consiliului Europei

24 iun. 2015,, 09:00   Societate
2453 0

Foto: noi.md

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei a fost sesizat în privinţa „încălcărilor sistematice ale drepturilor jurnaliştilor de către autorităţile din Republica Moldova”.

Sesizarea a fost depusă în luna mai curent de şeful Delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, Alexei Puşkov care aduce mai multe exemple ale „încălcării drepturilor jurnaliştilor din FR de către autorităţile Republicii Moldova”.

În context, Puşkov aminteşte că „la 18 martie 2015, echipa de filmare VGTRK, condusă de Alexandru Balitsky se îndrepta în Republica Moldova pentru a reflecta alegerile din Găgăuzia. Polițiștii de frontieră din Republica Moldova nu au permis echipei ruse să intre în țară, argumentînd că aceştia nu au putut confirma scopul vizitei sale”.

Oficialul rus mai invocă şi un alt caz, care s-a produs la 9 aprilie curent, cînd „echipa de filmare a canalului „Zvezda”, condusă de Alexey Golovko a fost reținut pe aeroportul din Chișinău, capitala Republicii Moldova și a fost expulzat din țară. Pretextul pentru refuzul intrării a fost lipsa documentelor care să clarifice scopul vizitei”.

Alexei Puşkov mai prezintă Comitetului de miniştri al Consiliului Europei şi cazul produs la 19 aprilie curent cu echipa de filmare a canalului „TV Ţentr”, ajunsă la Chișinău. Oficialul aminteşte că după percheziţii, cameramanului Gennady Kuznetsov, i s-a refuzat intrarea. Ulterior, „după cinci ore de interogatoriu, o decizie similară a fost luată şi în privinţa corespondentului Artyom Shirokov. Formal decizia a fost motivată de lipsa de informații cu privire la scopul vizitei și despre locul de ședere în țară”.

În acest context, şeful Delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE solicită Comitetului de Miniştri să răspundă dacă „va evalua aceste acţiuni ale autorităţilor Republicii Moldova care împiedică activitatea jurnaliştilor sub aspectul corespunderii lor cu principiile libertăţii mass-media, precum şi inadmisibilitatea practicării abuzării de norme şi reguli existente care prevăd procedura de intrare în țară?”.

Amintim că regimul de guvernare de la Chişinău a refuzat în ultimul an accesul pe teritoriul Republicii Moldova pentru mai mulţi jurnalişti notorii din Federaţia Rusă, fără justificări plauzibile. Mai mult, la 27 mai curent, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis suspendarea emisiei postului rusesc „Rossia 24” pe teritoriul Republicii Moldova. Postul „Rossia 24”, face parte din grupul Companiei de stat pentru Tele-Radio din Federația Rusă (VGTRK), jurnaliştii cărora, la fel, au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?