X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Moldova este ultima în ratingul statelor cu sistem politic de tranziţie în raportul Freedom House

23 iun. 2015,, 16:00   Economie
2920 1
Доклад Freedom House: Молдова – на последнем месте среди стран с переходной экономикой
Foto: spring96.org
Moldova a ocupat ultimul loc în grupul statelor cu sistem politic de tranziţie (hibrid) în raportul organizaţiei Freedom House "Ţările perioadei de tranziţie-2015".

Potrivit agenţiei "Infotag", experţii au analizat situaţia privind dezvoltarea democraţiei în 29 de state din regiunea euroasiatică, evaluînd situaţia în baza a şapte indici cheie: starea procesului electoral, situaţia societăţii civile, nivelul de independenţă al presei, nivelul corupţiei, calitatea administrării şi altele. Evaluarea a fost în baza unei scări de la 1 la 7, unde 7 este cel mai prost rezultat.

Din statele spaţiului postsovietic cel mai bun rating îl are Estonia – 1,96 puncte, Letonia – 2,07, Lituania – 2,36, Georgia – 4,64.

Moldova este pe locul cinci cu 4,86 puncte după Ucraina – 4,75. Rusia are 6,46, iar cea mai proastă este situaţia în Turkmenistan şi Uzbekistan – cîte 6,93 puncte.

După cum se menţionează în raport, "liderii autoritari, care prin cuvinte sprijină reformele democratice, şi-au sistematizat tacticile represive şi în mare parte au renunţat la desfăşurarea politicii incluzive".

Potrivit datelor Freedom House, situaţia în regiune în ultimii 20 de ani s-a înrăutăţit. Astăzi, în Eurasia sînt 13 democraţii, şase regimuri de tranziţie, iar numărul regimurilor autoritare s-a majorat dublu – pînă la 10.

În raport se menţionează că influenţa destructivă a Rusiei s-a majorat în progresie geometrică din cauza "escaladării agresiunii ruseşti în exterior şi noilor forme pe care le-a obţinut această agresiune".

"Agresiunea militară a Rusiei şi Ucrainei trebuie să pună capăt oricăror iluzii că regimul lui Putin este partenerul strategic al UE şi statelor prietene ale UE. Acest regim nu este un aliat excentric şi exigent, el este inamicul păcii şi demnităţii umane, propovăduitorul sistemului de putere, care distruge drepturile fundamentale ale omului, chiar şi pe timp de pace", concluzionează apărătorii drepturilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?