X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ucraina acordă creditorilor câteva săptămâni pentru a accepta un acord de restructurare a datoriilor

22 iun. 2015,, 14:00   Externe
3062 1

СМИ: Украина предлагает частным кредиторам списать 40% долга
Foto: tass.ru

Oferta implică o reducere de 40% a valorii nominale a obligaţiunilor suverane, a spus sursa.

Obligaţiuni ucrainene în valoare de 1,25 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2023, au înregistrat în această săptămână cea mai slabă evoluţie după luna martie, pe fondul dificultăţilor Guvernului de a încheia un acord cu creditorii care insistă că evitarea reevaluării valorii titlurilor este cea mai bună soluţie pentru a nu îndepărta investitorii în viitor.

Avertismentul referitor la moratoriu este destul de credibil. Să sperăm că acest fapt va accelera procesul de restructurareŢ, a declarat Giuliano Palumbo, manager de fonduri la Milano.

FMI a înrăutăţit prognoza referitoare la contracţia din acest an a economiei Ucrainei de la 5,5% la 9%, iar autorităţile ucrainene trebuie să convingă în acest context deţinătorii de obligaţiuni, inclusiv cel mai mare dintre aceştia, fondul Franklin Templeton, să accepte restructurarea datoriilor Ucrainei, care a intrat în recesiune profundă din cauza conflictului cu separatişti din estul ţării.

Ministrul de Finanţe Natalie Jaresko nu a specificat vineri cu cât ar urma să fie redusă valoarea obligaţiunilor, dar a precizat că oferta include o revizuire substanţială, reduceri ale dobânzilor şi prelungirea maturităţilor.

Guvernul intenţionează să onoreze plata unor dobânzi Rusiei, al doilea mare creditor al ţării, pe 22 iunie, a precizat Jaresko.

Autorităţile ucrainene mai propun un instrument de creştere a valorii obligaţiunilor, aplicabil dacă situaţia economică a ţării se va îmbunătăţi semnificativ, depăşind estimările incluse în programul de 17,5 miliarde de dolari convenit cu FMI.

Obiectivele prevăzute în programul Ucrainei cu FMI includ economii de 15,3 miliarde de dolari la plata datoriilor externe scadente în următorii patru ani şi reducerea ponderii datoriilor la 71% din PIB până în 2020.

Un grup format din patru creditori ai ţării, care deţin obligaţiuni ucrainene în valoare de 8,9 miliarde de dolari, insistă că obiectivele acordului cu FMI pot fi realizate cu un acord care ar include reducerea dobânzilor şi prelungirea maturităţilor, nu şi reevaluarea în scădere a valorii obligaţiunilor.

Jaresko a explicat că propunerea creditorilor nu poate fi acceptată întrucât ar necesita folosirea a 8 miliarde de dolari din rezerva valutară pentru plata unor datorii.

Reprezentanţi ai Ucrainei, FMI şi ai creditorilor urmează să se întâlnească la Washington săptămâna viitoare

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?