X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Sturza: Schema sustragerii banilor din bănci a fost organizată din străinătate, dar despre ea ştiau toţi

19 iun. 2015,, 10:30   Societate
4924 7
Стурза: Схему вывода денег из банков организовали из-за границы, но о ней знали все
Foto: golos.md
Ex-premierul Moldovei Ion Sturza s-a arătat convins că despre schema sustragerii banilor din cele trei bănci problematice ştiau din timp toţi factorii de decizie din Moldova. Acest lucru Sturza l-a relatat în cadrul emisiunii Interpol de pe postul de televiziune tv7, în seara de 18 iunie, informează NOI.md.

În opinia lui Ion Sturza, persoanele care au organizat schema şi au beneficiat de partea majoră a banilor, retraşi pe cale frauduloasă din cele trei bănci comerciale din Moldova, se află în afara ţării noastre, şi anume „în Est”. Ex-premierul i-a calificat pe oamenii de afaceri Ilan Şor şi Veaceslav Platon drept executori nemijlociţi ai acestei combinaţii. Totodată, Sturza a menţionat că Şor şi Platon au implicat în această afacere numeroşi cetăţeni ai ţării, însă reprezentanţii establishmentului politic din Moldova înţelegeau exact ce anume se întîmplă, iar șpagă au primit toţi factorii de decizie din Moldova.

„Adevărul este că atunci cînd sumele au întrecut nişte limite, pînă la care nici băieţii din Moldova le nu vedeau zerourile, au înţeles că proporţiile sau amploarea este cu mult mai mare decît beneficiile lor. Și atunci s-au pus nişte condiţii de comisioane, care au fost cu mult peste posibilităţile reale. Acest lucru a dus la ruperea firului, pentru că autorii schemei au spus: aceștia sînt prea hapsîni”, a explicat Ion Sturza.

În afară de aceasta, fostul şef al Cabinetului de miniştri al Moldovei a precizat că la procesul organizării schemei ilegale de sustragere a mijloacelor au participat zeci, dacă nu sute de factori de decizie de diferite niveluri. „Din raportul Kroll, cu care m-am familiarizat recent, reiese că în proces au fost antrenaţi aproape toţi reprezentanţii elitei moldoveneşti, inclusiv ex-preşedinţii”, a specificat Sturza. El examinează drept puţin probabilă posibilitatea ca organizatorii din străinătate a celei mai mari fraude din istoria Moldovei să fie vreodată numiţi oficial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?