Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: E foarte greu de spus dacă mă văd sau nu într-o următoare echipă

18 iun. 2015,, 13:05   Societate
5281 8
Санду: Очень трудно сказать, вижу ли я себя в следующей команде
Foto: click.md
„Faptul că îmi doresc ca reformele în educaţie să continue este cert. Dacă mă văd sau nu într-o următoare echipă este foarte greu de spus la acest moment”, a declarat ministrul în exerciţiu al educaţiei, Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Ministrul a precizat deocamdată este greu de răspuns din cauza situaţiei generale, care este una destul de proastă, şi din cauza riscurilor care cresc şi care ţin nu doar de lucruri abstracte, dar inclusiv de sectorul educaţiei, transmite IPN.

„Avem probleme de lipsă a sprijinului bugetar, a suportului bugetar din partea comunităţii internaţionale. Tocmai s-a anunţat, şi nu e vorba doar de suport bugetar aşa cum îl înţelegem noi, sunt afectate şi resursele care vin pentru sprijinirea reformelor în sectoare, inclusiv în educaţie. De exemplu, în cazul nostru este un mare semn de întrebare dacă vom primi resursele de la Comisia Europeană pentru implementarea reformei în învăţământul profesional tehnic. Nu ştim ce se va întâmpla cu banii de la Banca Mondială. Deci, se creează nişte condiţii destul de proaste pentru continuarea reformelor”, a nota ministrul în exerciţiu.

Maia Sandu a menţionat că optează pentru continuarea reformelor, dar e nevoie ca echipa şi clasă politică să aibă credibilitate pentru a putea fi continuate reformele. „Imaginaţi-vă că noi mergem mai departe şi le cerem oamenilor să cheltuie responsabil pentru educaţie, să continue cu procesul de optimizare a reţelei instituţiilor de învăţământ, în situaţia în care la nivel macro, la nivel politic, nu se iau nişte decizii corecte ca să asigurăm utilizarea corectă a banilor publici”, a notat Maia Sandu.

Întrebată câtă voinţă politică poate demonstra un ministru care e parte a unei coaliţii minoritare, Maia Sandu a spus că nu crede că lucrurile pot funcţiona aşa pe termen lung, dar pentru o perioadă acest lucru s-a reuşit. „Iarăşi putem să discutăm dacă sectorul nostru a reprezentat şi reprezintă, din punct de vedere politic, un mare interes. Cineva poate spune că totuşi educaţia nu este foarte interesantă, dacă aveam alt sector în gestiune ne-am fi confruntat cu o rezistenţă mai mare. În general, trebuie să existe această politică coerentă în întreg guvernul şi reformele trebuie să se întâmple pe mai multe dimensiuni”, a notat ministrul.

Maia Sandu a mai spus că a fost destul de greu să lupte cu cei corupţi din educaţie. Referindu-se la bacalaureat, a spus că cea mai mare victorie este că există nişte copii care au început să aprecieze corectitudinea şi să înţeleagă de ce trebuie să facă efort. Totuşi, sunt şi copii care admit că ei nu pot să susţină bacalaureatul, dar cel puţin nu vin şi nu încearcă să fraudeze.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?