Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CC a declarat constituţionale prevederile ce vizează înregistrarea prealabilă a alegătorilor

17 iun. 2015,, 09:45   Politică
2793 0
КС признал конституционным положение о предварительной регистрации избирателей
Foto: timpul.md
Curtea Constituţională (CC) a declarat că prevederile ce vizează înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Moldovei, care intenţionează să participe la alegeri la secţiile de vot deschise peste hotare, corespund Constituţiei. Potrivit agenţiei "Infotag", o asemenea decizie CC a luat marţi, după examinarea sesizării deputaţilor din Partidul Comuniştilor Artur Reşetnicov şi Igor Vremea.

Autorii sesizări au contestat prevederile Codului electoral referitoare la înregistrarea benevolă a alegătorilor care intenţionează să voteze la secţiile de vot de peste hotare. Ei consideră că aceste prevederi "limitează drepturile şi libertăţile cetăţenilor, inclusiv dreptul de a participa la alegeri", precum şi prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CC a concluzionat că aceste prevederi nu contravin Constituţiei, deoarece secţiile de votare sînt deschise de Comisia Electorală Centrală la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. De asemenea, CEC aprobă ordinea de înregistrare prealabilă a cetăţenilor care intenţionează să voteze peste hotare.

CC a stabilit că "înregistrarea prealabilă a cetăţenilor în străinătate este justificată prin raţiuni de ordin tehnic". Aceasta serveşte pentru stabilirea numărului aproximativ al cetăţenilor care se află peste hotare, pentru a stabili numărul necesar de secţii de vot, formarea listelor de alegători aflaţi în apropierea secţiei de vot, precum şi a numărului aproximativ al buletinelor de vot.

"Mai mult, lipsa înregistrării prealabile nu restricţionează dreptul de vot. Astfel. cetăţenii care, din diferite motive, nu se înregistrează în prealabil, îşi pot exercita dreptul de vot, prezentîndu-se în ziua alegerilor la orice secţie de votare constituită în afara ţării", se menţionează în decizia CC.

Sesizarea a fost depusă la CC după ce la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 un număr mare de cetăţeni ai Moldovei aflaţi în Rusia şi alte ţări nu au putut participa la vot din cauza cozilor imense la secţiile de vot şi numărul insuficient al acestora. Autorităţile au argumentat la moment situaţia prin faptul că, ținînd cont de datele oficiale şi rezultatele înregistrării prealabile, nu a existat necesitatea de a deschide mai multe secţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?