X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ostalep: Filat și Lupu sînt nevoiți să-l ia temporar „în barcă” pe Ghimpu

15 iun. 2015,, 15:22   Politică
4000 2

Foto: noi.md

Cel mai probabil, o nouă coaliție de guvernare în formatul PLDM-PD-PL va fi formată în aproximativ 2,3 săptămîini, în ciuda declarațiilor contradictorii făcute de Vlad Filat și Mihai Ghimpu. De această părere este analistul politic Valeriu Ostalep, fost viceministru de externe. În cadrul unui interviu acordat pentru NOI.md, Ostalep a precizat însă că restabilirea vechii coaliții nu va soluționa problemele existente, iar situația va continua să degradeze.

Potrivit analistului, în condițiile în care asupra puterii actuale s-au abătut o serie de probleme, iar imaginea liderilor s-a erodat puternic, cooptarea PL la guvernare este văzută ca o soluție pentru PD și PLDM.
„Această putere are o gravă problemă de legitimitate. Partenerii externi – SUA, UE, nemaivorbind de Federația Rusă – îi presează din toate părțile, în Guvern nu avem oameni capabili să furnizeze idei pentru soluționarea problemelor politice, economice, sociale. La toate aceste probleme se adaugă și furtul de la BEM, incapacitatea de plată în care va intra Guvernul în scurt timp, problemele cu FMI. Lupu și Filat sînt nevoiți, într-un atac de panică, să întreprindă anume măsuri. Este evident că vor să-l atragă pe Ghimpu ca să poată mișca lucrurile în Parlament, să mimeze mai departe reformele. Ei sînt nevoiți să-l ia temporar în barcă pe Ghimpu”, a menționat Ostalep.

În opinia expertului, spre deosebire de modul în care s-au desfășurat negocierile după parlamentarele din 2014, de această dată, liderul PL, Mihai Ghimpu, va fi mai categoric și va pretinde mai mult.

„Ghimpu înțelege că fără el acești doi indivizi vor continua să fie ținta unor critici, iar prin refuzul său încearcă să-și ridice marja de importanță. Altfel vorbind, îi șantajează pentru a obține cît mai mult, și asta se va întîmpla. El nu va mai fi așa de liniștit cum a fost la alegerile precedente”, a punctat Ostalep.

Analistul se arată convins că următorul premier va fi o figură neînsemnată, care nu va avea un cuvînt greu de spus în procesul de luare a deciziilor. „Nu are nicio importanță care este numele următorului premier, atît timp cît el nu va decide absolut nimic, așa cum a fost și pînă acum. În formula actuală a puterii din Republica Moldova, primele persoane în stat nu coincid cu cei care iau decizii”, a conchis Otalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?