X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Întreprinderile din Moldova care activează cel mai eficient

11 iun. 2015,, 13:00   Economie
2419 0
Foto: zf.ro
Volumul producției industriale în Republica Moldova, în ianuarie-aprilie 2015, a crescut cu 6,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, în țară se menține o scădere semnificativă a producției de băuturi alcoolice tari și articole din tutun, informează NOI.md. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul producției industriale, în luna aprilie 2015, a crescut cu 2,1% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În ansamblu, în ianuarie-aprilie 2015, volumul producției industriale a crescut cu 6,5% din contul creșterii producției extractive cu 3,1% și a industriei prelucrătoare cu 6,2%. Industria alimentară, în perioada de referință, a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 9,8%.

Potrivit datelor statistice oficiale, volumul producţiei a crescut în special la activităţile: prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – cu 50,3%; fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – cu 12,4%; producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate – cu 11,6%; fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase – cu 9,2%; fabricarea pîinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie – cu 7,7%; fabricarea produselor lactate – cu 6,8%.

Totodată, s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la următoarele activităţi ale industriei alimentare: distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice – cu 50,4%; prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor – cu 34,7%; fabricarea vinurilor din struguri – cu 0,6%; producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne – cu 0,4%.

De asemenea, în ianuarie-aprilie 2015, s-au înregistrat creşteri şi la alte activităţi ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: fabricarea echipamentelor electrice – cu 74,2%; fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente – cu 31,9%; industria metalurgică – cu 20,7%; fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice – cu 14,6%; fabricarea de produse farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice – cu 11,9%; tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – cu 10,8%; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 7,5%; fabricarea de mobilă – cu 4,6%; fabricarea produselor textile – cu 2,3%; fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice – cu 0,8%.

Totodată, în perioada de referinţă au avut loc reduceri ale volumului de producţie faţă de ianuarie-aprilie 2014 la activităţile: fabricarea produselor de tutun – cu 80,7%; fabricarea hîrtiei şi a produselor din hîrtie – cu 12,9%; fabricarea produselor chimice – cu 9,6%.

Sectorul energetic a înregistrat o creştere a volumului producţiei cu 10,8%. Creșterea nivelului producției în sectorul energetic a fost cauzată în mare parte de creşterea producţiei în activitățile: furnizarea de abur şi aer condiţionat cu 11,2% și producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice – cu 10,6%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?