Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

O delegație a Guvernului regiunii Moscova a făcut bilanțul vizitei sale în Găgăuzia

11 iun. 2015,, 10:50   Economie
2581 1
Foto: ipn.md
Rezultatele vizitei de două zile (9-10 iunie) a delegației Guvernului regiunii Moscova în Găgăuzia au fost totalizate în cadrul unei conferințe de presă, susținute la Comrat de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și prim-viceministrul Educației regiunii Moscova, Alexei Anopcenko.

Vizita delegației moscovite în autonomie a devenit posibilă datorită Acordului de cooperare între ambele regiuni semnat în luna februarie a acestui an, a menționat în cadrul conferinței de presă șeful Găgăuziei, Irina Vlah.

Bașcanul a comunicat că membrii delegației Guvernului Moscovei, în comun cu membrii Comitetului Executiv al Găgăuziei, au format șase grupuri de lucru de profil pentru cooperare comercial-economică, cooperare în domeniul agriculturii, sănătății, educației, culturii și turismului, politicii de tineret și sport, administrației locale și cooperarea interregională.

„În aceste două zile ei au vizitat nu numai Comratul, ci și un șir de localități din autonomie – Etulia, Cișmichioi, Vulcănești, Copceac, Cazaclia, Ceadîr-Lunga, Svetlîi, Chirsovo, Congaz, Congazcic și multe alte sate. Colegii noștri au manifestat interes pentru un spectru larg de chestiuni. Acestea sînt și obiecte din infrastructura socială – școli, grădinițe de copii, stadioane, tabere de vară pentru copii, spitale și centre medicale, biblioteci, case de cultură și muzee”, a specificat Irina Vlah.

Vizita avea drept obiectiv familiarizarea reprezentanților Guvernului regiunii Moscovei cu situația social-economică curentă și starea infrastructurii sociale și rutiere din Găgăuzia.

În baza rezultatelor vizitei părțile intenționează să elaboreze un plan de măsuri pentru realizarea Acordului de cooperare interregională a Găgăuziei cu regiunea Moscova. Acesta prevede atragerea investițiilor ruse în regiune, reluarea exportului de produse găgăuze pe piața rusească, cooperarea în sfera deservirii medicale și culturii.

Conducătorul delegației moscovite, viceministrul Educației regiunii Moscova, Alexei Anopcenko, a adus mulțumiri conducerii Găgăuziei și Ambasadei Federației Ruse în Moldova pentru vizita organizată. Potrivit lui, în baza rezultatelor vizitei va fi elaborată o hartă rutieră pentru realizarea Acordului de cooperare între regiuni.

„Timp de două zile am reușit să vedem multe lucruri. Sperăm că această vizită se va repeta peste un anumit timp. Am stabilit pașii concreți care vor fi întreprinși în viitorul apropiat. Va fi elaborată o hartă rutieră. Cînd vom ajunge la Moscova, vom raporta conducerii ce am văzut și viziunea noastră asupra cooperării ulterioare”, a explicat Alexei Anopcenko.

„Vreau să menționez aparte calitatea vinului. Mi-aș dori ca pe piața rusească să fie mai mult vin atît de gustos”, a spus Anopcenko.

În finalul vizitei a fost semnat un Acord de Cooperare între camerele de comerț și industrie ale Găgăuziei și regiunii Moscova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?