X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Guvernul a aprobat amendamentele la Codul muncii şi măsurile de protejare a persoanelor cu dizabilităţi

11 iun. 2015,, 11:30   Politică
6401 0
Правительство одобрило поправки в Трудовой кодекс
Foto: unimedia.info
Guvernul a aprobat miercuri o serie de proiecte de lege menite să modifice Codul muncii şi să îmbunătăţească măsurile de sprijinire a persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul de lege privind modificarea Codului muncii prevede operarea modificărilor şi completărilor la 40 de articole ale documentului. În opinia autorilor, aceasta va îmbunătăţi legislaţia muncii şi o va ajusta la cerinţele economiei de piaţă.

Printre cele mai relevante modificări şi completări care se conţin în proiect se numără desfacerea contractului individual de muncă doar prin acordul scris al părţilor, ceea ce nu este posibil la momentul actual; simplificarea procedurii de demisie pentru conducătorul unităţii, adjuncţii lui şi contabilul şef; perfecţionarea normei referitoare la absenţa nemotivată de la serviciu, dar şi a celei referitoare la interzicerea concedierii fără acordul organului sindical; concretizarea procedurii de concediere în cazul lichidării unităţii ori reducerii numărului sau a statelor de personal din unitate. Documentul urmează să fie prezentat Parlamentului spre examinare.

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de hotărîre orientat spre îmbunătăţirea măsurilor de protejare a persoanelor cu dizabilităţi, conform Convenţiei ONU, şi a altor acte legislative privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Prin modificările propuse s-au exclus prevederile discriminării pe criteriu de vîrstă la angajarea asistenţilor personali. Astfel, copiii cu dizabilităţi în vîrstă de pînă la 3 ani vor putea beneficia de serviciile asistenţilor parentali dacă părinţii nu beneficiază de concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?