Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Mihail Poisic: Fără un memorandum cu FMI, şi alţi donatori vor refuza să lucreze cu Moldova

10 iun. 2015,, 16:30   Economie
2853 1
Эксперт: без меморандума с МВФ с Молдовой откажутся работать доноры
Foto: noi.md
„Fără un nou memorandum cu FMI, Moldova nu doar nu va primi de la Fond creditele necesare pentru sistemul financiar aflat în destrămare, dar acest fapt reprezintă şi semnul stop pentru alţi donatori externi". Este opinia reprezentantului Institutului Naţional de Cercetări Economice al AŞM, Mihail Poisic, solicitat de Infotag să comenteze recentele afirmaţii ale premierului Chiril Gaburici precum că el de unul singur lucrează cu FMI.

Economistul a specificat că reprezentanţii FMI cer, în primul rînd, să fie întreprinse măsuri reale pentru returnarea miliardului de euro furat din bănci.

"Dar actualii guvernanţi nu doar că nu îndeplinesc condiţiile înaintate de reprezentanţii FMI în cadrul vizitei precedente, dar nici nu intenţionează să înceapă a le realiza", a spus Poisic, care consideră că şansele de a restabili în timpul apropiat relaţiile cu organizaţia de autoritate sînt practic egale cu zero.

Totuşi, Gaburici a relatat că o nouă misiune a FMI va sosi la Chişinău săptămîna viitoare, imediat după alegerile locale.

Comentînd recenta decizie a serviciului „Rospotrebnadzor” de a permite reluarea exportului de vinuri pentru companiile Моld-Nord şi S.A Imperial Vin, el a spus că "embargoul la o serie întreagă de produse moldoveneşti durează prea mult".

"Exportul din Moldova din septembrie 2014 deja este realizat conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, adică cu taxe vamale. De exemplu, la vinul îmbuteliat taxa este de 16%, iar la cel în vrac – de 14%. Însă, luînd în considerare că aceste reguli sînt valabile pentru toate statele Uniunii Vamale (UV), în curînd asemenea regim vamal va atinge, în primul rînd, Belarusul, unde livrările agenţilor economici moldoveni în ultima perioadă s-au extins considerabil", a spus economistul.

Poisic este convins că toate aceste momente vor duce la pierderi financiare din partea exportatorilor şi recomandă autorităţilor "să depună maximum de eforturi pentru ca în comerţul cu statele UV Moldova să revină la regimul liber, fără taxe".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?