X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Juncker: Comisia Europeană nu își va schimba agenda în domeniul imigrației

4 iun. 2015,, 16:20   Externe
1872 0

Foto: greecetoday.ru

Comisia Europeană nu își va schimba poziția cu privire la propunerile privind acceptarea și distribuirea solicitanților de azil între statele Uniunii Europene, în pofida opoziției unora dintre țările membre, a afirmat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit EurActiv.

În cadrul primei zile a evenimentului Zilele Europene ale Dezvoltării, Juncker a susținut că Uniunea Europeană are anumite responsabilități față de restul lumii.

'Nu este vorba despre caritate, ci despre un parteneriat în interes reciproc. Trebuie să respingem ideea unei lumi bipolare, în care o parte progresează, iar cealaltă stagnează'', a spus șeful executivului UE.

El a subliniat că toate eforturile statelor membre sînt inutile dacă sînt neglijate drepturile omului. ''Iată de ce Comisia a propus recent o agendă europeană pentru migrație. Observ că nu există un mare un entuziasm în rîndul statelor membre față de această propunere de a împărți povara, dar Comisia nu își va schimba ideile despre migrația legală și ilegală'', a spus președintele CE, referindu-se implicit la pozițiile oficiale ale Franței și Germaniei.

El a adăugat că problema imigrației este una care privește drepturile omului, întrucît imigranții din UE care și-au părăsit țările de origine din motive economice sau politice au dreptul la respectarea propriei demnități.

''Comisia nu își va schimba opinia, în pofida rezistenței și opoziției unor state membre'', a reiterat Jean-Claude Juncker.
Luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că menține integral planul de repartizare a refugiaților pe cote obligatorii între statele membre, în pofida obiecțiilor exprimate de mai multe state membre ale blocului comunitar.

În urma valului de imigranți ilegali proveniți din Africa și Orientul Mijlociu și care continuă să sosească în Europa — mai ales în porturile din sudul Italiei — după ce au traversat Marea Mediterană pornind de pe coastele Libiei, Comisia Europeană a propus săptămîna trecută un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE.

Într-o primă etapă, ar urma să fie repartizați prin aceste cote 20.000 de refugiați, urmînd ca pînă la sfîrșitul anului să fie creat un mecanism asemănător pentru repartizarea tuturor refugiaților între statele membre.

Inițiativa — care mai trebuie aprobată și de Consiliul European — este susținută de țări puternic afectate de sosirile masive ale imigranților clandestini, precum Italia, Austria și Suedia, însă respinsă de Marea Britanie, Franța, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia și Spania.

Aceasta din urmă se opune nu atît principiului cotelor obligatorii, ci mai degrabă algoritmului de calcul prin care s-ar face repartizarea imigranților ilegali. Pe lîngă numărul de refugiați deja găzduiți și rata șomajului, celelalte criterii propuse sînt PIB-ul fiecărei țări și populația ei, guvernul de la Madrid considerînd că ultimele două dezavantajează Spania.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?