X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Snowden, recompensat cu un premiu în Norvegia

2 iun. 2015,, 21:00   Externe
2582 0

Foto: agerpres.ro

Fostul consultant al Agenției de securitate americană (NSA), Edward Snowden, a primit marți un premiu în Norvegia, ceea ce ridică problema delicată a eventualei sale veniri în țara scandinavă, aliat apropiat al SUA, informează AFP. Americanul de 31 de ani a primit Premiul Bjornson pentru libertatea de expresie, 'pentru munca sa de protecție a vieții private și pentru că a pus într-o lumină critică supravegherea de către state a cetățenilor lor și a altora', a precizat juriul.

Inculpat pentru spionaj în SUA după ce a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, Edward Snowden, în prezent exilat în Rusia, a fost invitat să se deplaseze în Norvegia pentru a-și primi recompensa la 5 septembrie, punând autoritățile norvegiene într-o situație potențial incomodă.

Academia Bjornstjerne Bjornson, după numele scriitorului norvegian câștigător al Premiului Nobel pentru literatură în 1903, a cerut guvernului norvegian să garanteze că Snowden nu va fi extrădat dacă va merge personal să-și ridice premiul în valoare de 100.000 de coroane (11.500 de euro). Ministerul Justiției a indicat că acest caz ține de Oficiul pentru imigrație, care a precizat la rândul său că nu va lua nicio poziție decât după ce va primi o eventuală cerere din partea celui aflat în cauză.

Atunci când a primit în 2014 premiul suedez Right Livelihood, care-i recompensează pe cei care contribuie la ameliorarea condiției umane, Snowden a preferat să se exprime prin videoconferință în loc să vină să ridice premiul la Stockholm. Ca și în 2014, numele de Edward Snowden a fost propus, alături de ale altor 272 de candidați, pentru Premiul Nobel pentru Pace 2015, ce va fi atribuit tot în Norvegia la 9 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?