X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rezoluţie privind protecţia jurnaliştilor, adoptată de Consiliul de Securitate al ONU

28 mai. 2015,, 14:00   Externe
2264 0
СБ ООН принял резолюцию с требованием освободить удерживаемых в заложниках журналистов
Foto: icanw.org
Consiliul de Securitate al ONU a adopta în unanimitate o rezoluţie care face apel la toate statele să introducă măsuri care să asigure tragerea la răspundere a celor vinovaţi de infracţiuni împotriva jurnaliştilor în timpul conflictelor armate.

Documentul adoptat „solicită statelor membre să se asigure că crimele împotriva jurnaliştilor, profesioniştilor media şi a colaboratorilor lor nu rămân nepedepsite”, scrie Agerpres.

De asemenea, în rezoluţie se cere eliberarea „imediată şi necondiţionată” a jurnaliştilor care au fost răpiţi sau luaţi ostatici în timpul conflictelor.

Totodată, se recunoaşte rolul pe care jurnaliştii îl pot juca în protejarea civililor şi prevenirea conflictelor, furnizând avertizări timpurii asupra crizelor viitoare care pot duce la „genocid, crime de război, epurări etnice şi crime împotriva umanităţii”.

În susţinerea ideii, secretarul general al asociaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire, a menţionat, în faţa Consiliului, că peste 700 de jurnalişti au fost ucişi în ultimii zece ani. Aceasta a solicitat numirea unui trimis special al ONU responsabil cu protecţia jurnaliştilor şi care să aibă drept sarcină să se asigure că toţi cei care se fac vinovaţi de infracţiuni împotriva jurnaliştilor sunt judecaţi şi pedepsiţi.

Rezoluţia redactată de lituanieni, care a fost susţinută de alte 47 de state, face apel la toate părţile implicate în conflicte armate să pună capăt încălcărilor legii şi abuzurilor îndreptate împotriva jurnaliştilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?