Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Fructele vor fi mai scumpe în acest an

20 mai. 2015,, 13:15   Societate
13620 13

Очередное подорожание: яблоки, абрикосы, черешня и ягоды станут роскошью
Foto: dancor.sumy.ua

Fructele vor fi mai scumpe în acest an. Asta pentru că producţia de mere şi cireşe a fost compromisă în proporţie de 30 la sută. Pierderile în livezile de cais şi plantaţiile de mure încep de la 50 la sută şi ajung, în unele cazuri, până la 80 la sută. Fermierii spun că au ajuns în această situaţie din cauza precipitaţiilor şi temperaturilor scăzute din primăvară, când albinile nu au polenizat florile pomilor.

"Aici nu s-a făcut polenizare la cireşile acestea pentru că a fost frig şi nu au umblat albinile. Şi uitaţi-vă undeva 30 la sută din roadă s-a uscat", a spus fermierul din satul Năvârneţ, Victor Agheni.

Victor Agheni are o livadă cu o suprafaţă de peste 50 de hectare. Primăvara friguroasă din acest an l-a lăsat fără o treime din producţia de mere şi cireşe.

"Anul acesta 2015 măr avem foarte puţin. Nu ştiu cum în alte părţi, dar la noi undeva 30 de procente din roadă nu este. Aceeaşi istorie ca şi la cireş, polenizare. Dacă anul trecut a fost în jur la doi lei, anul acesta va fi 2 lei şi 50 de bani sineconstul unui kilogram de măr", a precizat fermierul.

Şi livezile de cais au fost puternic afectate de condiţiile meteo. Anatol Şeremet din satul Năvârneţ spera să obţină o productivitate de 20 de tone la hectar. Va trebui să se se descurce însă cu doar jumătate.

"Pierderi avem la 50 de procente, pe alocuri chiar şi mai mult. Vedeţi copacii, puţin cais este, unde şi unde câte un fruct. Vor suferi consumatorii odată ce este producţie mai puţină, oamenii vor plăti mai scump", a menţionat fermeirul din satul Năvârneţ, Făleşti, Anatol Șeremet.

Specialiştii mai spun că iarna blândă a favorizat răspândirea bolilor şi dăunătărilor de plante. Unele plantaţii de mure au fost afectate în proporţie de 80 la sută. Din această cauză, preţul unui kilogram de pomuşoare ar ajunge la 80 de lei, de două ori mai mult decât anul trecut.

"Nu a îngheţat solul şi boala la rădăcină s-a îmulţit. la planta dată de exemplu nu vom avea nimic, doar să dea lăstari de desupt şi să avem 10-20 la sută. La mure s-a pierdut 80 la sută din roadă aici, asta este şi la zmeură", a spus un fermier din Florești, Dumitru Trocin.

În raionul Făleşti sunt peste 1.580 de hectare de livezi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?