X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Guvernul va aloca 135 de milioane de lei suplimentar pentru medicamentele compensate

14 mai. 2015,, 17:00   Societate
3225 0

Foto: mediafax.ro

Premierul Chiril Gaburici a convocat astăzi, 14 mai, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii companiilor farmaceutice din ţară şi manageri ai depozitelor de medicamente. Discuţiile au vizat problema revizuirii politicilor de formare a preţurilor la medicamente pe piaţa autohtonă.

Premierul a menţionat că preţurile în Republica Moldova depăşesc, în unele cazuri, cu 50% preţurile la produsele identice în statele europene. „Nu trebuie să punem povara preţului la medicamente pe umerii cetăţeanului,” a atenţionat Chiril Gaburici.

Un alt punct din agenda discuţiilor s-a axat pe subiectul medicamentelor esenţiale şi compensate. În acest an, Executivul va aloca suplimentar pentru completarea listei de medicamente compensate 135 de milioane de lei. Numărul de medicamente compensate se va majora de la 90 medicamente la circa 200.

Totodată, s-a convenit asupra necesităţii asigurării unui cadru transparent pentru formarea listei de medicamente din această categorie, precum şi promovarea unui Cod de etică al medicamentului.

La rîndul lor, reprezentanţii sectorului farmaceutic au solicitat sprijinul Guvernului în vederea armonizării cadrului legal naţional de domeniu la standardele europene. Referitor la Legea despre achiziţiile publice, aceştia consideră că, pe piaţa medicamentului, este deosebit de important să se ia în considerare nu doar criteriul preţului, dar şi cel al calităţii.

Potrivit Guvernului, în cadrul şedinţei s-a mai discutat despre plafonarea preţului de producător autohton, despre posibilitatea diminuării adaosului comercial la medicamente, care în Moldova este de 14,9%, fiind mai mare decît media în multe alte ţări europene, unde ea variază între 4 şi 8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?