X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

De la 1 ianuarie 2016 procurorii ar putea avea salarii mai mari

8 mai. 2015,, 15:15   Societate
3049 0

Foto: noi.md

Procuratura Generală va avea o nouă structură, iar salariile procurorilor ar putea fi majorate esențial începînd cu 1 ianuarie 2016. Prevederea se conține în noul proiect de lege cu privire la Procuratură, care a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, și urmează a fi remis spre adoptare Parlamentului, informează NOI.md.

Documentul prevede că salariul mediu al unui procuror va constitui 90 la sută din cel al unui judecător, adică circa 9000 de lei. Proiectul prevede divizarea întregului sistem în procuraturi specializate și procuraturi teritoriale. Totodată, în cadrul sistemului vor fi create structuri noi, cum ar Inspecția Procuraturii și Adunarea Generală a Procurorilor.

„Acest proiect vizează schimbări esențiale în acest domeniu. În total, vor fi create nouă organe în cadrul sistemului Procuraturii”, a explicat ministrul Justiției, Vladimir Grosu.

Potrivit lui Grosu, competențele și independența Consiliului Superior al Procurorilor vor spori esențial față de situația actuală. În acest sens, instituția va avea un buget separat de Procuratura Generală și va avea în subordine trei colegii care vor asigura accederea la funcția de procuror.

Noul proiect instituie și un nou mecanism de alegere a procurorului general. Acesta va fi numit de șeful statului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. La rîndul său, CSP va organiza un concurs public pentru a selecta persoana cea mai competitivă. Cu toate acestea, spune Grosu, noua procedură de numire a procurorului general va putea fi aplicată doar după modificarea Constituției.

Noua lege a procuraturii urmează a fi supusă dezbaterilor în Parlament, iar dacă va fi adoptată, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?