Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Lucinschi: Nu sînt implicat în schemele financiare ale lui Ilan Șor

7 mai. 2015,, 10:35   Societate
6420 12

Foto: europalibera.org

Fostul președinte Petru Lucinschi, al cărui nume figurează în raportul companiei „Kroll”, neagă că ar fi implicat în vreun fel în schemele frauduloase care au avut loc la Unibank. În cadrul unui interviu acordat Europei Libere, Lucinschi a recunoscut că a devenit acționar la Unibank în 2012, în urma unor împrumuturi contractate de la cîteva firme private, dar a negat că ar avea datorii față de anumite bănci, notează NOI.md.

„Eu pe Ilan Șor îl cunosc prin tatăl lui. Am fost cu el în relaţii bune, prieteneşti, coopera foarte mult cu mult regretata doamna Antonina, însă niciodată nu am avut cu el afaceri, eram pentru el ca un tată. În 2012 el se apropie de mine şi îmi spune: „Se vinde Unibank şi este posibilitatea de a procura nişte acţiuni şi peste un an de zile ele se vor consolida. Dumneavoastră le vindeţi şi veţi avea un ban”. În situaţia noastră, zic: „E normal”, a relatat Lucinschi.

Fostul președinte a confirmat faptul că a împrumutat ulterior de la omul de afaceri 4,8 milioane de lei, așa cum este scris în raportul „Kroll”. „Cînd a fost următoarea emisie, a spus: «Eu pot să-ţi împrumut.» - «Poftim». Am numit un om de încredere care se mai ducea la adunările acestea. Nu am fost în general la nicio adunare, îmi spunea: «Totul e bine. A fost auditul, totul e normal, Banca Naţională nu are nicio observaţie, nimic»”, a menționat Lucinschi.

Petru Lucinschi a recunoscut că a mai contractat împrumuturi în valoare de circa 1,5 milioane de euro de la cîteva firme private, dar a explicat că acești bani nu au nicio legătură cu prejudiciul cauzat băncii. „Eu nu am niciun fel de datorii. Banii aceștia nu sînt împrumutaţi de la nicio bancă, sînt de la nişte firme particulare, sînt împrumutaţi de către mine, persoană fizică. Eu cu Banca Socială, cu alte bănci din Moldova nu am avut niciun fel de afaceri şi nici nu am, nu am luat niciun credit ca să-l pun pe urmă în acţiuni”, a explicat Lucinschi.

Fostul șef de sat nu exclude că anume omul de afaceri Ilan Șor cunoaște cel mai bine ce s-a întîmplat cu adevărat la cele trei bănci. Cu toate acestea, spune Lucinschi, mai sînt încă multe necunoscute în acest caz. „Din raportul acesta într-adevăr se creează impresia că comanda s-a dat numai pe firmele lui Ilan Șor. Dar cum putea băiatul acesta în timp atît de scurt să acapareze totul? Nu ştiu. Probabil el e cel mai informat în afacerea aceasta”, a conchis Petru Lucinschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?