X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

NATO a început aplicații navale antisubmarin în Marea Nordului

4 mai. 2015,, 19:00   Externe
3194 1

Foto: bloger51.com

NATO a început luni în Marea Nordului un amplu program de aplicații navale antisubmarin, la care participă și Suedia, stat care nu face parte din Alianța Nord-Atlantică, relatează agenția Reuters. În total, nave din 11 țări iau parte la exercițiul denumit 'Dynamic Mongoose' ('Mangusta Dinamică'), în cadrul căruia se vor simula detectarea și atacarea unor submarine într-unul dintre cele mai ostile spații maritime, cunoscut pentru curenții rapizi și relieful submarin foarte denivelat, cu numeroase canioane.

Aplicațiile se desfășoară în contextul tensiunilor cu Moscova generate de criza din Ucraina și de activitatea militară a Rusiei în apropierea flancului estic al NATO. Chiar în ziua cînd au început aceste exerciții, Letonia a anunțat că a observat două nave de război rusești și un submarin în apropierea frontierei sale maritime în Marea Baltică, iar la sfîrșitul săptămînii trecute Lituania a înaintat un protest oficial Moscovei în urma incursiunilor repetate ale navelor militare rusești în zona economică exclusivă lituaniană din Marea Baltică.

Acțiunile marinei militare ruse în respectiva zonă sunt însoțite de continuarea incursiunilor forțelor aeriene ale Moscovei. Și Finlanda a anunțat săptămîna trecută reperarea unui submarin în apele ei teritoriale, în direcția căruia marina finlandeză a lansat grenade de semnalizare pentru a-l atenționa că a fost detectat și că trebuie să părăsească zona.

'Rusia are dreptul să fie prezentă pe mare, la fel cum suntem și noi (...), dar incidentele pe care le-am văzut reprezintă încălcări ale normelor internaționale (...), iar acesta este un motiv de îngrijorare', a declarat comandantul exercițiului din Marea Nordului, amiralul Brad Williamson. Aplicațiile nu sunt un răspuns la acțiunile Rusiei, dar acestea din urmă dau relevanță exercițiului, a completat el.

'Rușii și-au sporit mult activitatea militară și noi a trebuit să facem la fel', a afirmat la rîndul său comandantul unui submarin german, ambarcațiune care în acest exercițiu joacă rolul de țintă inamică. În total, patru submarine, inclusiv unul suedez, vor participa la manevre, una dintre misiunile lor fiind să se apropie nedetectate de navele de suprafață asupra cărora vor simula un atac.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?