Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Procuratura din Germania a deschis o anchetă asupra acuzațiilor privind spionajul SUA

3 mai. 2015,, 19:00   Externe
2728 0

Foto: agerprews.ro

Parchetul din Germania va ancheta acuzațiile conform cărora agenția de informații externe BND a încălcat legislația atunci când a ajutat SUA să spioneze oficiali și companii din Europa, printre care și grupul Airbus, a precizat biroul procuraturii federale, relatează Reuters. Un purtător de cuvânt al Parchetului a confirmat informațiile apărute în acest weekend în media din Germania privind deschiderea unei anchete, în contextul în care opoziția a cerut mai multe informații în legătură cu acest scandal din partea guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

"A fost deschisă o anchetă preliminară", a precizat purtătorul de cuvânt. Tot în legătură cu acest caz, însuși procurorul federal Harald Range va fi audiat miercuri, la Berlin, de o comisie parlamentară care va analiza această afacere. Revista Der Spiegel a relatat că BND a ajutat Agenția de Securitate Națională (NSA) din SUA în ultimii zece ani, punând Germania într-o situație dificilă și deranjând o bună parte a opiniei publice, într-o țară unde supravegherea este un subiect sensibil din cauza abuzurilor comise de naziști și de Stasi, securitatea din fosta Germanie de Est.

Publicația a mai relatat că, în 2013, BND a cerut angajaților săi să șteargă 12.000 de date — adrese IP, adrese de e-mail și numere de telefon ale unor oficiali guvernamentali germani — pe care le-a colectat pentru NSA. Reprezentanți ai opoziției din Parlament — Verzii și Partidul Stângii — au cerut mai multe informații din partea guvernului condus de Angela Merkel în legătură cu ajutorul BND pentru NSA. Media germană a precizat că există indicii că state, în special Franța, și agenții ale UE au fost spionate de BND în contul NSA.

Grupul Airbus a anunțat joi că intenționează să depună o plângere pe lângă autoritățile germane în legătură cu informații conform cărora serviciul de informații externe al Germaniei a ajutat SUA să spioneze această companiei și alte grupuri europene. În centrul acestei controverse se află amploarea cooperării între BND și NSA, care a început în 2002, după atacurile teroriste din SUA de la 11 septembrie 2001, și întrebarea privind cât a știut guvernul german despre activitățile de spionaj al BND în favoarea NSA.

Este o problemă extrem de sensibilă în Germania, deoarece Angela Merkel și alți oficiali germani au reacționat ferm în 2013 după apariția informațiilor conform cărora NSA intercepta de mult timp telefonul mobil al cancelarului. "Spionajul între prieteni este total inacceptabil", a spus ea la acel moment.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?