Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Veterani din Moldova şi-au amintit victoria asupra fascismului la o întâlnire (VIDEO)

3 mai. 2015,, 11:30   Societate
3854 0

Ветераны Второй мировой войны встретились на юбилейной конференции (ВИДЕО)
Foto: publika.md

Deși au trecut aproape 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru ei amintirile despre sângerosul conflict sunt vii. Vorbim despre mai mulți veterani care s-au reunit astăzi în cadrul unei eveniment solemn, la care au participat diplomați și politicieni.

Cărunți și secătuiți de puterile de odinioară, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial își amintesc zilele de grea cumpănă până în cele mai mici detalii:

"Îmi amintesc absolut totul, de parcă războiul a avut loc ieri. Îmi amintesc fiecare detaliu, asta chiar dacă la cei 94 de ani ai mei se întâmplă ca memoria să-ți joace feste. Am trecut prin toată Ucraina, Belarus, Polonia, Germania și anume acolo am sărbătorit victoria. "

"Am ajuns pe front la 18 ani. Am participat la eliberarea Ucrainei, la operaţiunea Iaşi-Chişinău, am fost în Bulagria."

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, i-a felicitat pe veteranii celui de-al Doilea Război Mondial cu ocazia Zilei Victoriei.

"Acum 70 de ani fascismul a fost învins şi respectiv ne-a fost asigurat nouă, generaţiilor viitoare viaţă, viitor pentru noi, pentru copii noştrii şi nepoţii noştrii. Noi avem o datorie morală, civică, omenească să cinstim memoria ostaşilor şi ofiţerilor care au căzut în acel război", a spus liderul PDM.

La eveniment a fost prezentă şi conducerea Parlamentului, dar şi başcanul Găgăuzei.

"În curând, ţara noastră va sărbători 70 de ani de la victoria asupra fascismului. Marcând acest eveniment istoric, noi aducem un omagiu milioanelor de oameni care ne-au oferit libertatea, acum 70 de ani", a enunţat vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc.

"În Găgăuzia, acordăm o importantă deosebită acestui eveniment pentru că victoria înseamnă bărbăţie şi curajul soldatului sovietic", a zis başcanul Irina Vlah.

Potrivit Ministerului Apărării, aproximativ 270.000 de moldoveni au luptat în această conflagraţie, iar în jur de 70.000 au căzut pe câmpul de luptă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?