Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” din Muntele Athos va fi adusă la Mănăstirea Ciuflea

25 apr. 2015,, 17:30   Societate
6086 0

Foto: ipn.md

Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” din Muntele Athos va fi adusă la Mănăstirea Ciuflea.

Icoana cu chipul Maicii Domnului „Gherontissa”, de la Mănăstirea „Pantocrator” din Sfântul Munte Athos, va fi adusă spre închinare la Mănăstirea Ciuflea din capitală, joi, 30 aprilie. Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove anunţă pe pagina sa oficială că icoana va fi adusă la ora 17.00, după care va fi săvârşită slujba vecerniei, în cadrul căreia va fi oficiat un tedeum, transmite IPN.

În dimineaţa zilei de vineri, 1 mai, în incinta catedralei mănăstirii, va fi oficiată liturghie. Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” este cel mai de preţ odor al Mănăstirii Pantocrator. Icoana a fost dăruită locului de către împăratul bizantin Alexie I Comnenul, prin secolul al XI-lea, fiind o copie după icoana în mozaic a Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoarea”, de la Mănăstirea Pantocrator, din Constantinopol, ctitorită de acesta.

Icoana o înfăţişează Fecioara Maria stând în picioare, în poziţie de rugăciune către Mântuitorul. Pe fundalul de argint al icoanei se poate vedea un vas plin ochi cu untdelemn, amintind de o minune a Maicii Domnului, săvârşită la rugăciunile insistente ale bătrânilor (gherontas), care rămăseseră cu vasele goale. De aici şi numele icoanei de Gerontissa, adică „a bătrânilor” sau „Stareţa”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?