Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În Moldova a crescut voolumul vînzărilor pe piața serviciilor de comunicații electronice

25 apr. 2015,, 13:00   Economie
3159 0

Foto: yatelefon.ru

În Republica Moldova volumul agregat al vînzărilor realizate în anul 2014 pe piaţa comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă, fixă, acces la Internet mobil, fix, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în acest domeniu) a crescut, faţă de anul 2013, cu 2,4% şi a depăşit pragul de 6,8 miliarde de lei, informează NOI.md. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), cele mai importante creşteri au fost înregistrate pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil şi fix (18%), a altor servicii în domeniul comunicaţiilor electronice (26,5%).

ANRCETI consideră că tendinţele principale atestate în ultimii doi ani pe piaţa de comunicaţii electronice se vor perpetua şi în anul 2015. Potrivit estimărilor ANRCETI, cele mai dinamice pieţe vor continua să fie pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil. Pe aceste pieţe vor creşte vînzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective. Trendul ascendent al acestor pieţe este stimulat de sporirea gradului de influenţă a Internetului asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, dezvoltarea infrastructurii de acces la Internet în baza tehnologiilor 3G și 4G, precum și a fibrei optice, de oferte mai avantajoase și mai atractive pentru utilizatori.

În urma analizei evoluțiilor pieţei de comunicaţii electronice și a tendinţelor globale de dezvoltare a telecomunicaţiilor, ANRCETI estimează că în anul 2015 cifra de afaceri pe această piaţă se va menține la nivelul anului 2014. Specialiștii prognozează că în cazul în care vînzările pe piața de telefonie mobilă vor continua să scadă, cifra de afaceri în sectorul respectiv ar putea să se diminueze cu circa un procent.

Influența semnificativă a pieței de telefonie mobilă asupra situației în sectorul de comunicaţii electronice se explică prin faptul că această piață asigură jumătate din volumul total al vînzărilor înregistrate în sector. Chiar dacă vînzările pe piața serviciilor de acces la Internet fix și mobil vor crește, potrivit estimărilor ANRCETI, cu 18%, situația în sector nu se va schimba în mod substanțial, întrucît veniturile provenite din vînzarea serviciilor de telefonie fixă vor scădea cu circa 10%, iar cele din vînzarea serviciilor difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale se vor menţine la nivelul anului 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?