Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ministrul Justiției: Am rezerve față de disponibilitatea Rusiei de a achita despăgubirile cerute de CEDO

21 apr. 2015,, 16:02   Societate
4416 6

Ministrul Justiției: Am rezerve față de disponibilitatea Rusiei de a achita despăgubirile cerute de CEDO
Foto: omg.md

Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, afirmă că Federația Rusă ar putea să se eschiveze de la plata despăgubirilor cerute de CEDO în cazul lui Vadim Pisari, tînărul împuşcat în 2012 de un soldat rus din cadrul misiunii de menţinere a păcii. Potrivit lui Grosu, judecînd după modul în care au reacționat autoritățile ruse în cadrul condamnărilor anterioare, s-ar putea ca și de această dată să nu-și onoreze angajamentele, informează NOI.md.

„Să fiu sincer, am anumite rezerve în acest caz, deoarece în cauza «Catan împotriva Federației Ruse», reclamanții, care în sumă trebuiau să primească peste un milion de euro, nu au primit acești bani. Federația Rusă nu și-a onorat angajamentul, de aceea, aici ar trebui să avem anumite rezerve. Cu toate acestea, în acest caz Rusia nu a pus la îndoială aplicabilitatea articolelor din Convenție, mă refer la dreptul la viață, garantat de articolul 2 al Convenției, față de situația care a avut loc. S-ar putea totuși ca Federația Rusă să execute această hotărîre”, a precizat Grosu.

Totodată, ministrul a declarat că prin decizia de astăzi a Curții Europene, Republica Moldova a fost absolvită de orice vină în cazul omorului lui Vadim Pisari, întrucît incidentul a fost înregistrat la un punct de control aflat în gestiunea forțelor militare ruse.

„Această hotărîre nu face altceva decît să ne convingă că noi în chestiunea transnistreană sîntem pe calea cea dreaptă. Trebuie în continuare să ne onorăm obligațiunile care derivă din legile Republicii Moldova și acordurile internaționale. Responsabilă a fost recunoscută Federația Rusă”, a punctat Grosu.

Precizăm că CEDO a obligat, printr-o hotărîre pronunțată astăzi, Federația Rusă să achite familiei lui Vadim Pisari 35 de mii de euro despăgubiri și 6 mii de euro cheltuieli de judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?