X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

CNI solicită competenţe pentru sancţionarea administrativă a funcţionarilor de stat

16 apr. 2015,, 14:00   Societate
2666 0
Foto: tv7.md
Comisia Naţională de Integritate (CNI) solicită Guvernului şi Parlamentului să elaboreze şi adopte măsuri suplimentare pentru sancţionarea administrativă a funcţionarilor publici.

Preşedintele CNI, Anatol Donciu, a relatat pentru "Infotag" că din 50 de cazuri de depistare a conflictului de interese, doar doi demnitari au fost pedepsiţi şi sancţionaţi.

"Noi constatăm contravenţia şi expediem dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), de a cărei competenţă ţine tragerea la răspundere pentru conflict de interese. Din păcate, în prezent termenul de prescripţie pentru contravenţie, cînd funcţionarul public poate fi tras la răspundere, este de doar trei luni. Multe cazuri sînt tergiversate şi, la expirarea termenului de prescripţie, CNA este nevoit să înceteze urmărirea administrativă. De aceea solicităm extinderea competenţelor noastre, pentru ca pe lîngă depistarea contravenţiilor să putem şi amenda funcţionarul", a spus el.

Şeful CNI a menţionat că Ministerul Justiţiei deja elaborează trei proiecte, orientate spre asigurarea eficienţei sporite a activităţii Comisiei.

"CNI necesită reformare, deoarece în legislaţie sînt multe lacune. Astăzi legea nu obligă membrii CNI să-şi argumenteze deciziile. Nimeni din Comisie nu poartă răspundere pentru votul pe marginea vreunei chestiuni. Noi considerăm că fiecare membru al CNI trebuie să aibă poziţie în privinţa proiectelor discutate şi să o reprezinte şi în instanţa de judecată, dacă va fi necesar", a spus Donciu.

Potrivit lui, un alt aspect important al reformării CNI este depolitizarea Comisiei.

"Membrii comisiei sînt aleşi de Parlament – cîte un reprezentant al fiecărei fracţiuni. Dacă sîntem desemnaţi de partide, atunci despre care independenţă poate fi vorba? De asemenea, propunem ca preşedintele CNI să fie desemnat nu de deputaţi, dar de preşedinte. Activitatea Comisiei trebuie desfăşurată în baza altor reguli", a spus Donciu, reprezentant al Partidului Liberal.

Preşedintele CNI a mai relatat că reforma structurii prevede modificarea denumirii, "însă acesta este cel mai minor aspect din ceea ce prevăd modificările".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?