X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Socialiştii doresc să modifice Codul educaţiei

16 apr. 2015,, 10:45   Politică
4632 13
Foto: noi.md
Partidul Socialiştilor doreşte să introducă modificări la Codul educaţiei. Deputaţii din PSRM și-au anunțat această intenție miercuri, în cadrul audienţelor publice cu participarea unor pedagogi, părinţi şi elevi, informează agenţia "Infotag".

Membrul partidului Iurie Vitneanschi a menţionat că "socialiştii consideră că în Moldova procesul educaţional trebuie desfăşurat în baza limbii moldoveneşti, nu române, şi elevii trebuie să studieze istoria Moldovei, nu a României".

Potrivit lui, "membrii partidului doresc să elaboreze amendamente la lege cu scopul de a modifica în Codul educaţiei prevederile ce vizează limba şi istoria".

Juristul PSRM Victor Poleacov a subliniat că "în Constituţie este scris clar că în Moldova limba de stat este limba moldovenească, respectiv instruirea trebuie să fie desfăşurată în limba de stat şi elevii trebuie să studieze istoria statului său, nu a unui străin".

Directorul liceului "Chiril şi Metodiu" din Chişinău, Gehnadi Tolpinschi, a îndemnat socialiştii "să lase politica şi să rezolve cu adevărat problemele, atunci vor fi şi rezultate".

"Dacă actualii deputaţi sînt nemulţumiţi de faptul că în Codul educaţiei se vorbeşte despre limba română, apare întrebarea: unde au fost parlamentarii cînd acest subiect s-a supus votului în Parlament?! Audienţele trebuiau organizate mai devreme, pînă la adoptarea Codului educaţiei, iar acum nu se mai poate face nimic, discuţiile în zadar doar vor încetini procesul de realizare a acestuia", a menţionat directorul liceului.

În opinia sa, "Codul educaţiei deja trebuie implementat, pentru ca în Moldova să nu fie copii agramaţi".

În urma discuţiilor, participanţii au decis să elaboreze amendamente la Codul educaţiei şi să le examineze la următoarele dezbateri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?