Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

CEDO a obligat Moldova să achite unui poliţist 11 mii de euro

15 apr. 2015,, 09:45   Societate
2520 0
Foto: 3rm.info
Guvernul va achita ofiţerului de poliţie Radu Botezatu circa 11 mii de euro pentru prejudiciul cauzat. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Avocatul asociaţiei "Juriştii pentru drepturile omului", Vitalie Zama, a relatat agenţiei "Infotag" că prin decizia instanţei autorităţile Chişinăului urmau să-i acorde lui Botezatu spaţiu locativ în 2004. Însă autorităţile nu au executat decizia.

Poliţistul a fost nevoit să închirieze locuinţă, iar cînd a solicitat autorităţilor oraşului să-i restituie cheltuielile de chirie, acestea au refuzat.

Faptul că Botezatu nu a primit locuinţa garantată de legislaţie şi refuzul de a i se achita cheltuielile a fost calificat de Curtea de la Strabourg drept încălcare a art.6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – dreptul la un proces echitabil.

Curtea a obligat Guvernul să achite poliţistului un prejudiciu material de 9461 de euro, un prejudiciu moral de 1300 de euro şi cheltuieli de litigiu de 112 euro.

Potrivit avocatului, refuzul instanţelor naţionale de a restitui prejudiciul material în Moldova este un fenomen frecvent, pe cînd în UE asemenea compensări sînt obligatorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?