Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Rada Populară a Basarabiei s-a plîns de terorizare din partea serviciilor speciale ale Ucrainei

8 apr. 2015,, 14:30   Societate
9527 19
Foto: golos.ua
Rada Populară a Basarabiei (RPB), creată duminica trecută la Odessa, a declarat că "în privinţa activiştilor organizaţiei serviciile speciale ale Ucrainei au început o teroare adevărată".

În declaraţia de presă a ONG-ului, citată de agenţia "Infotag", se spune că în ajunul desfăşurării conferinţei de fondare "au fost reţinuţi neîntemeiat membrii comitetului organizaţional, activiştii Alic Vetrov, Serghei Zagoriuc, deputatul Consiliului orăşenesc rus, Mihail Levkin, precum şi jurnalista Elena Glişinskaia. Ei au fost interogaţi şi intimidaţi".

"Conferinţa din 6 aprilie, de fondare a RPB, a generat un nou val de furie al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Din dimineaţa zilei de 7 aprilie este de negăsit preşedintele prezidiului RPB, Dmitri Zatuliveter. Se vehiculează informaţia că a fost răpit de serviciile speciale".

Concomitent, încăperea unde a avut loc evenimentul este percheziţionată de ofiţerii Serviciului Special Ucrainean (SSU). Sînt chestionaţi angajaţii care au acordat încăperea organizaţiei, se menţionează în declaraţie.

Autorii documentului concluzionează că în Ucraina "există forţe care nu sînt interesate în dezvoltarea comunităţilor naţionale ale Basarabiei şi, pentru a suprima germenii democraţiei, ei folosesc aparatul represiv SSU".

RPB consideră că asemenea acţiuni nu corespund standardelor europene în domeniul protecţiei drepturilor omului şi exprimă "protest ferm împotriva acţiunilor ilegale ale SSU".

RPB a fost format ca un "organ reprezentativ pentru protejarea intereselor comunităţilor naţionale ale Basarabiei". Din organizaţie fac parte şapte comunităţi din regiunea Odessa – moldovenească, bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, rromă şi poloneză. În calitate de oaspete la conferinţa de fondare a fost prezent liderul partidului "Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?