X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

NATO vs. Rusia - un conflict al intereselor uriaşe

3 apr. 2015,, 23:00   Externe
8445 6

Foto: ruvr.ru

Tensiunile dintre NATO şi Rusia au atins un nou punct critic odată cu apariţia informaţiei că Rusia va folosi un "spectru" mai larg de acţiuni dacă în Lituania, Letonia şi Estonia vor fi trimise mai multe forţe ale Alianţei.

Jurnaliştii de la The Times spun că pe nişte notiţe ale unui oficial american, de la o întâlnire cu generali ruşi, Moscova a ameninţat inclusiv cu răspunsuri nucleare, dacă va spori prezenţa NATO în Ţările Baltice.

Revin şi mai puternice întrebările legate de un posibil conflict militar între cele două părţi. Şi dacă da, cine ar avea de câştigat?Cum Rusia a trecut la un alt nivel, aducând în discuţie arsenalul nuclear, o discuţie legată de "învingătorii" unui astfel de conflict este complet inutilă. Nimeni nu ar avea de câştigat, din mai multe puncte de vedere.

Apăsarea butoanelor roşii ar însemna distrugeri imposibil de estimat, atât ca efecte asupra planetei, cât şi asupra populaţiei. Dacă se poate să ajungem să vedem cu ochii noştri împlinirea celor mai mari temeri din timpul Războiului Rece? Orice e posibil. Dar e putin (sic) probabil. Dintre toate scenariile, cel nuclear, care ar însemna anihilarea reciprocă, este cel mai departe.

Notiţele despre care vorbeam anterior vorbeau şi de "acţiuni de destabilizare, ale căror legături cu Rusia vor fi chiar mai greu de depistat decât cele din Ucraina".Nu ştim dacă invocarea Ucrainei este o apreciere personală a autorului notiţelor, sau la nivel informal ruşii au recunoscut implicarea. Aceste acţiuni însă, intuite de mulţi, sunt prima armă pe care Rusia o va folosi, sau o foloseşte, împotriva NATO. Atât timp cât elementele infiltrate nu sunt descoperite, sau nu poate fi dovedită legătura lor cu ţara-mamă, un conflict convenţional între NATO şi Rusia nu va exista.

Un astfel de conflict este totuşi o posibilitate, iar aici Rusia are avantajul faptului că poate dispune imediat de o bună parte a forţelor sale. Şi, desigur, cele aproape 20.000 de tancuri. Russia Insider a publicat, în 2014, o comparaţie edificatoare între NATO şi Rusia, privind numărul soldaţilor, cel al tancurilor, avioanelor de luptă şi focoaselor nucleare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?