X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova a exportat pînă la 1 martie 115 mii de tone de mere

31 mar. 2015,, 18:00   Economie
5695 7

Молдова до 1 марта 2015 г. продала за рубеж 115 тыс. тонн яблок
Foto: md.all.biz

Republica Moldova a vîndut în acest sezon peste hotare (pînă la 1 martie 2015) circa 115 mii de tone de mere, dintre care doar 4 mii de tone în Uniunea Europeană. Totodată, pe fundalul restricției impuse de Rusia la importul de mere Moldova a diversificat piețele de desfacere, începînd să vîndă mere în Egipt și Bangladesh. În prezent, sînt purtate discuții privind exportul de mere în India. Informația a fost prezentată de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, în cadrul Adunării generale de dare de seamă a Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, informează NOI.md.

Ion Sula a menționat că Moldova nu a dorit să plece de pe piața Rusiei, unde erau comercializate peste 90% din volumul total al exportului de mere moldovenești. În cadrul repetatelor vizite la Moscova pentru a negocia reluarea livrărilor de producție vegetală, animală și vinicolă din Moldova pe piața rusă, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor s-au convins că partea rusă pur și simplu nu dorește să discute acest subiect. Nu s-au soldat cu rezultate nici încercările de a purta un dialog prin telefon sau corespondență oficială. Ion Sula a amintit că abia o lună în urmă „Rosselhoznadzor” a permis, cu titlul de experiment, la 10 companii din Moldova și tuturor companiilor din Transnistria să livreze mere pe piața rusă sub garanția instituțiilor de stat. Totodată, „Rosselhoznadzor” a declarat că în cazul unor încălcări fitosanitare va fi nevoit din nou interzică importul de mere din Moldova.

Ion Sula a menționat că din cele 115 mii de tone de mere exportate nu a fost rebutat niciun lot și nu au existat pretenții față de calitatea fructelor moldovenești, acest fapt demonstrînd că producția moldovenească este calitativă și poate fi exportată nu doar în Rusia, ci și în alte țări.

Ministrul Agriculturii a subliniat că piața UE este enormă, cu 500 de milioane de consumatori, însă acolo nu poți accede peste noapte și producătorii agricoli trebuie să întreprindă măsuri active pentru modernizarea ramurii. Spre exemplu, în unele gospodării cu sute de hectare de livezi nu există nicio instalație frigorifică pentru păstrarea producției, nu există utilaj pentru sortare și ambalare după standardele europene.

Ion Sula a amintit că Moldova a semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un acord de creditare în mărime de 120 de milioane de euro privind implementarea proiectului „Livada Moldovei”, pentru susținerea producătorilor de fructe. Principalul scop al acestui acord este facilitarea accesului fermierilor la fondurile BEI pentru crearea condițiilor favorabile pentru modernizarea și restructurarea ramurii. Ion Sula și-a exprimat speranța că acordul respectiv va fi cît mai curînd ratificat de Parlament, subliniind că mijloacele oferite de BEI pentru realizarea proiectului „Livada Moldovei” vor fi folosite pentru susținerea și modernizarea livezilor, procurarea utilajului modern și alte măsuri pentru dezvoltarea acestei ramuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?