Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Obama recunoaşte rolul SUA în formarea SIIL şi a Statului Islamic

20 mar. 2015,, 21:00   Externe
4438 3

Обама признал: ИГИЛ оказалось порождением нападения Америки на Ирак
Foto: agerpres.ro

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a exprimat propria opinie referitoare la rolul Statelor Unite în formarea grupului terorist Statul Islamic (SIIL-Statul Islamic Irakian şi Levant). Liderul de la Casa Albă a admis într-un interviu acordat ViceNews că SUA au fost implicate în crearea acestei celule teroriste.

"SIIL este rodul direct al Al Qaeda în Irak, care a crescut pe fondul invaziei noastre. Acesta este un exemplu al consecinţelor neprevăzute şi de aceea ar trebui să ţintim precis, înainte să tragem", spune Obama.

Preşedintele american a mai spus că acţiunile SUA în Irak, imediat după actele teroriste din 11 septembrie, au avut un caracter instinctiv şi nu s-a crezut că vor provoca o asemenea ostilitate din partea miliţiilor locale, care ulterior s-au transformat în grupuri agresoare, foarte bine organizate. Obama a precizat că Washingtonul şi coaliţia internaţională vor continua să lupte împotriva terorismului, inclusiv în Irak.

Guvernul irakian a acuzat în repetate rânduri Statele Unite că distrug pacea în teritoriu. Şeful forţelor de intervenţie în Irak, generalul Martin Dempsey, a recomandat comandanţilor militari irakieni pro-americani să monitorizeze cu atenţie acţiunile armate ale membrilor armatei, în special acelora care învinovăţesc SUA pentru înarmarea SIIL.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?