Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Deputaţii salută amendamentele la Legea instituţiilor financiare

19 mar. 2015,, 10:00   Economie
3531 0
Депутаты хотят расширить полномочия Нацбанка
Foto: kvedomosti.com
Membrii Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe salută extinderea competenţelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în ceea ce priveşte stabilirea termenului moratoriului la administrarea specială a băncilor comerciale.

Preşedintele Comisiei, deputatul din PDLM Ştefan Creangă, intervievat de "Infotag", a spus că regulatorul, în persoana BNM, trebuie să dispună de pîrghii suplimentare de influenţă.

"Cu siguranţă, iniţiativa are drept scop îmbunătăţirea situaţiei din sectorul bancar. Situaţia de criză din Moldova ne obligă să luăm alte măsuri, pentru a asigura stabilitate financiară şi pentru ca cetăţenii să nu-şi facă griji pentru activele lor", a menţionat parlamentarul.

Potrivit deputatului, din cauza imperfecţiunii legislaţiei naţionale, deja a fost retrasă licenţa unei bănci comerciale şi repetarea unui asemenea scenariu poate genera consecinţe.

"Cînd s-a întîmplat situaţia neplăcută cu Investprivatbank, lipsa de timp nu ne-a permis să examinăm problema. În rezultat, am fost nevoiţi să retragem licenţa. Este important să nu admitem vechile greşeli. Aceasta o înţelege şi opoziţia, care a avut întrebări, dar nu a sprijinit iniţiativa", a spus Creangă.

Vicepreşedintele Comisiei, comunistul Oleg Reidman, de asemenea, consideră că proiectul trebuie adoptat.

"Este bine cînd regulatorul nu este nevoit să introducă administrare specială, dar dacă se întîmplă, este important ca lucrul să fie dus la bun sfîrşit. Uneori apar situaţii cînd este necesar timp suplimentar, dar legea prevede cel mult patru luni. În amendamentele propuse examinăm extinderea termenului pînă la 11 luni. Acest timp trebuie să fie suficient pentru soluționarea tuturor problemelor cu care se confruntă banca", a spus deputatul.

Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege privind prelungirea termenelor moratoriului, care, în opinia autorilor, va face ca instrumentele şi măsurile aplicate pentru stabilirea situaţiei financiare a băncilor de un administrator special, să fie mai eficiente în ceea ce priveşte pierderile şi termenele de asanare a situaţiei instituţiilor financiare.

În noiembrie-decembrie 2014, BNM a introdus administrare specială în privinţa a trei bănci din Moldova: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Pe parcursul termenului moratoriului nu se aplică dobînzi, penalităţi şi alte măsuri de răspundere patrimonială pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor băncii; dobînzile stabilite la obligaţiile băncii se calculează, dar se plătesc numai după expirarea termenului moratoriului sau după ridicarea acestuia de către Banca Naţională înainte de termen; nu se admite intentarea şi continuarea procedurilor judiciare sau administrative, precum şi aplicarea altor metode de apărare juridică în scopul obţinerii sau asigurării plăţilor aferente depozitelor sau datoriilor; se suspendă executarea documentelor executorii şi a altor acte supuse executării silite privind urmărirea activelor băncii, inclusiv a bunurilor gajate, cu excepţia cazurilor legate de creanţele asupra cărora nu se extinde moratoriul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?