X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alexandru Tănase explică în ce condiții pot fi amînate alegerile locale

12 mar. 2015,, 11:00   Politică
5177 3

Alexandru Tănase explică de ce nu pot fi amînate alegerile locale
Foto: abcnews.md

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, nu exclude că disputa pe marginea stabilirii datei alegerilor locale din acest an ar putea ajunge la CC. Magistratul a precizat că amînarea scrutinului nu este posibilă fără modificarea legislației, notează NOI.md.

Potrivit președintelui Curții, spre deosebire de alegerile parlamentare, cînd este prevăzut expres că alegerile au loc nu mai tîrziu de 90 de zile de la data expirării mandatelor, în cazul organizării scrutinul local nu există o asemenea prevedere.

„Subscriu în totalitate la opinia care a fost enunțată de președintele Comisiei Electorale Centrale. Ceea ce înseamnă că pentru a amîna data alegerilor, sigur că este necesar de operat modificări în legislație. Nu este posibilă analogia cu norma din Constituție care se referă la alegerile parlamentare. Sînt multe nuanțe legate și de extinderea mandatului alesului local, care deja intră în zona preocupărilor Curții Constituționale. Să vedem exact ce modificări vor fi făcute și în ce măsură se extinde acest mandat”, a explicat Tănase.

Pe de altă parte, președintele Curții se arată convins că reforma administrativ-teritorială, motivul invocat de politicieni pentru amînarea scrutinului, poate fi implementată în perioada prevăzută de lege, fără extinderea mandatelor aleșilor locali.

„Eu cred că este posibil de operat reforma teritorial-administrativă structural încă în perioada care este disponibilă pînă la finalizarea mandatelor actualilor aleși locali, ca să nu fie necesar de extins mandatul, de instituit o stare de provizorat. Dar, pînă la urmă, este o decizie a Parlamentului. Și dacă va ajunge să fie examinată sau obiect al sesizării la Curtea Constituțională, sigur că o vom examina”, a conchis Tănase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?