Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Polonia, sceptică în legătură cu ideea unei armate europene

10 mar. 2015,, 22:00   Externe
5475 1

Foto: agerpres.ro

Oficiali polonezi de rang înalt și-au exprimat marți scepticismul în legătură cu ideea unei armate europene, subliniind necesitatea de a continua 'consolidarea' Alianței Nord-Atlantice, cel mai bun 'garant al securității în Europa', relatează AFP. 'Este este o idee foarte riscantă', a declarat șeful diplomației poloneze Grzegorz Schetyna pentru postul privat Radio Zet, ca reacție la propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

'Trebuie mai întâi să ne punem întrebarea, de unde se iau banii pentru finanțarea unei astfel de armate, cum vor funcționa unitățile de luptă, cine le va instrui?', a întrebat el. 'E doar o idee lansată, căreia, analizată în profunzime, îi lipsește propunerile concrete', a mai spus Schetyna.

'NATO este garantul securității în Europa. NATO există și trebuie să continuăm să consolidăm Alianța', a subliniat el. Jean-Claude Juncker a lansat această idee într-un interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag. 'O armată comună a tuturor europenilor îi va da de înțeles Rusiei că suntem serioși când vine vorba de apărarea valorilor Uniunii Europene', a spus el, adăugând că o forță comună pentru cei 28 de membri ai UE ar permite raționalizarea cheltuielilor militare și favorizarea integrării militare dintre aceste țări.

'Este o idee foarte bună, însă nu are șanse să fie pusă în practică. E un vis', a declarat la rândul său consilierul președintelui polonez pentru securitate, generalul Stanislaw Koziej. 'Astăzi avem obiective foarte concrete: trebuie să consolidăm capacitățile NATO în Est și să punem în practică deciziile de la Newport', a spus el pentru televiziunea privată Polsat. 'Astăzi, nimeni din Europa, nicio țară nu se gândește să se lipsească de suveranitatea sa', a adăugat Stanislaw Koziej.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?