Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Opinie: Ce trebuie de semănat azi, pentru a cîștiga mîine?

11 mar. 2015,, 09:30   Economie
4450 0
Мнение: Что сеять сегодня, чтобы заработать завтра?
Foto: panoramio.com
„Explicați-mi, la ce bun e să întreții un efectiv atît de masiv la ministerul agriculturii și la numeroasele structuri ramurale și direcții de pe lîngă consiliile raionale, dacă agricultorii nu pot obține de la ei nici prognoze clare, nici adresele piețelor de desfacere a producției. Vorba ceea, șapte dădace, dar copilul e flămînd...”, a declarat pentru NOI.md Ion Armanu, unul din producătorii mari de cartofi din raionul Briceni.

Interlocutorul a recunoscut că „a criticat instinctul de turmă al producătorilor agricoli toamna trecută, cînd după prețurile mari la cartofi iarna toți ca unul au început să-și sădească cotele cu această cultură, pentru ca ulterior, în lipsa unor depozite pentru păstrarea producției să fie nevoiți să-și vîndă marfa direct în cîmp, la prețuri derizorii ”.

„Acum eu singur vînd tuberculii la o treime din prețul real, fiind nevoit să țin cont și de cheltuielile pentru păstrare, procurarea semințelor și îngrășămintelor de import pentru noul sezon agricol, avînd în vedere deprecierea monedei naționale. Fără să vrei te întrebi: cine ar trebui să se ocupe de logistică în agricultură? Pentru a calcula care este cantitatea necesară pentru consumul intern, ținînd cont de migrația populației, pentru a oferi cel puțin niște prognoze aproximative, chiar și pentru a stabili cote la producția de fructe și legume. De aceste probleme trebuie să se ocupe specialiști pregătiți”, consideră fermierul.

„Interesant, dar Rusia este acuzată de tentativa de a restabili Uniunea Sovietică, însă europenii singuri au creat un asemenea model, cu economie planificată și cote. Guvernanților noștri le place să repete că piața rusă nu mai este atît de actuală pentru producătorii agricoli moldoveni și chiar dacă exportul în Rusia s-a redus, vom fi ajutați de Belarus și Kazahstan, înțelegînd prea bine că toată producția noastră prin intermediari ulterior ajunge în Rusia”, a menționat agricultorul.

„Și cum rămîne cu noi?! Or, fermierul moldovean de obicei fierbe în sucul propriu, ghicește în cafea și în prognozele băbuțelor ce să cultive azi, pentru a cîștiga pentru ziua de mîine”, a conchis Armanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?