X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Casa-muzeu „A.S. Pușkin” a marcat 200 de ani de la nașterea scriitorului rus Piotr Erșov

7 mar. 2015,, 15:00   Societate
4588 0
Дом-музей Пушкина отметил тематической выставкой 200-летие автора «Конька-Горбунка»
Foto: newsmoldova.md
La Casa-muzeu „A.S.Pușkin” din Chișinău s-a deschis o expoziție dedicată celor 200 de ani de la nașterea poetului, romancierului și dramaturgului rus, autor al basmului „Căluțul cocoșat” («Конек-горбунок»), Piotr Pavlovici Erșov (1815-1869), informează agenția de Novosti-Moldova.

La expoziție sînt prezentate ediții ale operelor lui Erșov, ilustrații, portrete ale scriitorilor care l-au susținut pe tînărul autor, precum și imagini din Sankt-Petersburg și Tobolsk.

„Toată viața lui Erșov a fost legată de Siberia, pe care el a numit-o «frumoasa din nord». Acolo el s-a născut. Însă perioada cea mai luminoasă din viața viitorului povestitor celebrueste legată de Sankt Petersburg, unde în anii 1831-1835 a studiat la Secția filosofico-juridică a universității de acolo”, a menționat șefaSecției de expoziții a Casei-muzeu a lui Pușkin, Olga Bataeva, într-o postare pe rețelele sociale.

„Aici el a stabilit relații apropiate cu profesorul de literatura rusă P.A.Pletniov, un renumit poet și critic, prietenul și editorul operelor lui Pușkin. În primăvara anului 1834. Pletniov le-a citit studenților prima parte a poveștii în versuri„Căluțul cocoșat”, iar apoi a rostit numele autorului –studentului prezent la lecție Piotr Erșov. În luna mai a acestui an, un fragment din această poveste a apărut în „Biblioteca pentru lectură” de A.F.Smirdin, cu o recenziemăgulitoare, iar în octombrie 1834, povestea a fost scoasă la tipar într-o ediție separată”, aremarcat Bataeva, adăugînd că, probabil, Pletniovl-a prezentat pe Erșov lui Pușkin.

Precum își amintea însuși Erșov, Pușkin a rămas impresionat de „Căluțul cocoșat”, a subliniat Bataeva.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?