X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Piaţa valutară este în aşteptarea noutăţilor bune despre acordarea sprijinului financiar Moldovei

3 mar. 2015,, 13:45   Economie
9075 2
Валютный рынок в ожидании хороших новостей
Foto: allmoldova.com
Pe piaţa valutară a Moldovei se atestă o stare de stabilitate şi echilibru, în care jucătorii nu au mare dorinţă de a coborî sau ridica cursul leului.

Participanţii pieţei, a căror opinie a fost solicitată de agenţia "Infotag", remarcă diminuarea bruscă a volumelor pieţei, cînd zilnic la bursă erau operate tranzacţii de sute de mii de dolari SUA, și nu de milioane.

"Activitatea va începe să sporească din data de 15, cînd companiile energetice, în primul rînd Moldovagaz", vor începe să cumpere valută pentru a achita pentru gazele naturale importate", a spus interlocutorul agenţiei.

La păstrarea unei asemenea situaţii pe piaţa valutară, se va reduce considerabil marja dintre cursul de cumpărare şi cel de vînzare a valutei în numerar, care în prezent se apropie de 0,2-0,3 MDL pentru un dolar şi euro.

"Piaţa se află într-o stare de aşteptare a noutăţilor bune şi pozitive, care ar putea deveni noi acorduri de creditare cu Moldova ale institutelor financiare internaţionale, pregătirea unui nou program de cooperare a Guvernului cu FMI, afluxul pe piaţa moldovenească a investitorilor străini, ceea ce insuflă încredere în dezvoltarea treptată a ţării, dezvoltarea economiei", a spus dealerul valutar.

El presupune că lipsa îndelungată a unor asemenea noutăţi ar putea influenţa negativ piaţa şi atunci cursul leului va merge în jos.

Alţi participanţi ai pieţei menţionează suficienţa rezervelor oficiale ale băncilor, deşi remarcă o vînzare activă de valută la patru-cinci bănci, în baza cererilor clienţilor acestora.

Marţi, pe piaţă cursul de cumpărare a dolarului non-numerar era de 18,5 MDL:$1, iar cel de vînzare – 19,5 MDL:$1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?