Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Natalia Gherman: Moldova a reuşit cu ajutorul ONU să implementeze platforma e-guvernare

25 feb. 2015,, 17:30   Politică
5363 5
Герман: Молдове удалось с помощью ПРООН внедрить e-правительство
Foto: evz.ro
"Cu ajutorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Moldova a reuşit să implementeze platforma e-guvernare", a declarat miercuri viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, la Reuniunea Finală de Nivel Înalt a Dialogului Global privind Consolidarea Capacităţilor Instituţionale pentru Implementarea Agendei de Dezvoltare Post-2015, care se desfăşoară la Chişinău.

Potrivit agenţiei "Infotag", reuniunea întruneşte peste 100 de reprezentanţi din Europa, Africa, America de Nord, America Latină şi Asia, inclusiv reprezentanţi ai corpului diplomatic, organizaţiilor internaţionale, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor şi autorităţilor locale din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Organizaţia Internaţională a Muncii, cu suportul Guvernului Germaniei.

Potrivit vicepremierului, anul trecut PNUD a propus mai multor ţări din Europa Centrală şi Asia Mijlocie 17 scopuri pentru dezvoltarea acestora, fiind iniţiate şi consultări la nivel naţional.

"Ce ne oferă PNUD? Sîntem într-un nou mileniu. Evident, pentru ţări cu un nivel diferit de dezvoltare şi venituri pe cap de locuitor sînt diferiţi şi termenii de realizare a reformelor. Însă trebuie să stabilim principalele reforme: crearea unor instituţii funcţionale, transparenţă în luarea deciziilor, supremaţia legii, influenţa societăţii civile şi a mediului de afaceri asupra Guvernului. În prezent, 10 ţări, printre care şi Moldova, sînt antrenate în această activitate a PNUD", a spus Gherman.

Ea a confirmat că autorităţile Republicii Moldova îşi canalizează toate eforturile în direcţia integrării europene.

Ministrul Natalia Gherman a menţionat importanţa creării unei platforme politice în vederea promovării acţiunilor de consolidare a capacităţilor instituţionale, în contextul negocierilor din cadrul ONU pe marginea agendei de dezvoltare post-2015.

"Este necesar de a investi în capacităţile instituţiilor, în servicii publice calitative pentru cetăţenii din toate categoriile sociale, de a utiliza tehnologii moderne şi inovatoare ca acţiuni indispensabile dezvoltării durabile", a subliniat oficialul moldovean.

Asistentul secretarului general al ONU de la New York, directorul Biroului Regional pentru Europa şi CSI al PNUD, Cihan Sultanoglu, a apreciat importanţa organizării evenimentului.

"Cu toţii avem nevoie de previzibilitate şi siguranţă. Este necesară unificarea eforturilor ţărilor cu diferire sisteme politice şi diferite niveluri de dezvoltare pentru crearea unei societăţi umane", a spus diplomatul.

Participanţii urmează să aprobe un set de recomandări privind dezvoltarea capacităţilor instituţionale pentru implementarea noii agende globale de dezvoltare, acestea urmînd a sta la baza acţiunilor naţionale de consolidare a capacităţilor sistemului public, privat şi al societăţii civile în vederea implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?