X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Începe Postul Mare

23 feb. 2015,, 09:15   Societate
2819 0
Начинается Великий пост
Foto: tv7.md
Creştinii ortodocşi intră de luni, 23 februarie, în Postul Mare, cel mai aspru post de peste an, cunoscut ca şi Postul Paştilor. Pînă la Sărbătoarea Învierii Mîntuitorului Iisus Hristos, prăznuită în acest an pe 12 aprilie, cei care postesc nu vor consuma cărnuri, produse lactate, ouă. Totodată, în acest post se fac dezlegări la vin și ulei sîmbăta și duminica. Prima şi ultima săptămînă din post sînt cele mai stricte.

În prima săptămînă, în zilele de luni, marţi şi miercuri, iar ultima săptămînă în zilele de vineri şi sîmbătă, persoanele care au putinţă mănîncă doar seara. Pe parcursul postului, în zile de miercuri şi vineri se mănîncă doar seara.

În acest an va fi permis consumul produselor din pește doar în Duminica Floriilor (Intrarea Domnului în Ierusalim), cu o săptămînă înainte de Paşti, nu și de Bunavestire, întrucît sărbătoarea cade în Săptămîna Patimilor.

Persoanele bolnave, femeile însărcinate şi copiii pot cere dezlegări de la preot. Enoriaşii se vor putea împărtăşi din prima săptămînă.

Biserica Ortodoxă a instituit 4 posturi – Postul Mare, Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintei Marii şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?