Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mediul de afaceri din Moldova cere autorităților să elaboreze de urgență un plan anticriză

18 feb. 2015,, 16:25   Economie
4360 0

Foto: dndz.tv

Reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova cer autorităților să întreprindă de urgență măsuri eficiente pentru a nu admite o catastrofă economică în țară. Oamenii de afaceri s-au arătat dispuși să participe la discuțiile privind planul anticriză și să vină cu propuneri privind adoptarea unui complex de măsuri menite să aplaneze situația creată și să evite o catastrofă social-economică, informează NOI.md.

Acest mesaj a fost expediat pe adresa președintelui țării, Parlamentului, Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei, Confederației Naționale a Patronatelor și Camerei de Comerț și Industrie de către membrii Asociației Republicane a Clubului Oamenilor de Afaceri „Timpul”, Federației Naționale a Patronatelor din Agricultură, Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova.

Autorii scrisorii își exprimă îngrijorarea față de situația catastrofală de pe piața valutară și cea a creditelor din Moldova, subliniind că prăbușirea monedei naționale este o consecință a factorilor imprevizibili interni și externi. Reprezentanții mediului de afaceri menționează că în cazul în care situația nu va fi controlată, consecințele pot fi ireversibile, iar efectul de pe urma inactivității organelor respective de stat ar putea provoca falimentul și închiderea întreprinderilor, precum și acțiuni de protest în masă ale cetățenilor din cauza datoriilor mari la credite și incapacității de a-și asigura activitatea.

Reprezentanții comunității oamenilor de afaceri au declarat că este deja evidentă formarea unui balon valutar financiar, fapt ce cauzează reducerea bruscă a capacității de cumpărare a populației, creșterea semnificativă a costului resurselor creditare în lei și a prețurilor, inclusiv la produsele de prima necesitate. Toate acestea scad semnificativ activismul economic în țară, distruge orice stimul de a investi și a munci în Moldova. În particular, este pusă în pericol desfășurarea calitativă a lucrărilor agricole de primăvară, avînd în vedere că agricultorii sînt nevoiți să importe peste 90% din resursele necesare.

În scrisoare se subliniază că mediul de afaceri și toți cetățenii Moldovei suportă pierderi financiare enorme, deoarece creditele contractate în valută urmează să fie întoarse la un curs majorat speculativ, care nu putea fi prognozat la momentul contractării creditelor, iar prețurile la mărfuri și servicii cresc pe zi ce trece. Situația creată capătă forma unei epidemii social-economice, implicînd tot mai multe persoane în acest proces: exportatorii nu vînd valuta, importatorii își fac rezerve de valută, persoanele care au depozite în lei le convertesc în valută, iar din partea organelor de stat de resort nu există niciun fel de semnale și acțiuni clare.

Totodată, în opinia mediului de afaceri, majorarea ratei de bază de către BNM ar putea duce la ridicarea ratelor de băncile comerciale, ceea ce va majora cheltuielile nu doar la creditele în valută, ci și la cele în lei, iar în consecință se va produce un colaps economic.

Autorii mesajului au menționat că situația va continua să se înrăutățească, dacă autoritățile, BNM și comunitatea de afaceri nu vor întreprinde eforturi colective. Reprezentanții mediului de afaceri au subliniat că societatea se află în pragul unei explozii sociale și panica trebuie stăvilită imediat prin măsuri cardinale urgente și eficiente. Potrivit autorilor scrisorii, dacă în situația creată nu vor fi întreprinse măsuri extreme, agenții economici vor falimenta în masă, businessul va pleca în umbră și peste hotare. „La urma urmei, dolarii, euro sau leii sînt niște simple hîrtii. Este vorba despre păstrarea activelor, a edificiilor, a utilajului, a activității întreprinderilor și a dorinței oamenilor de a se ocupa de afaceri. Dacă toate acestea nu vor fi salvate acum, niciun fel de bani nu vor mai salva situația”, au subliniat autorii mesajului.

Asociația Republicană a Clubului Oamenilor de Afaceri „Timpul”, Federația Națională a Patronatelor din Agricultură, Uniunea Transportatorilor și Drumarilor din Moldova solicită cu insistență întreprinderea unor măsuri eficiente de urgență pentru a nu admite o catastrofă economică, menționînd că reprezentanții lor sînt gata să participe la discuțiile privind planul anticriză și să vină cu propuneri privind adoptarea unui complex de măsuri menite să aplaneze situația creată și să evite o catastrofă social-economică. „În cazul în care elaborarea și realizarea acestui plan nu va demara săptămîna viitoare, noi sîntem gata să chemăm toate organizațiile patronale și sindicaliștii să organizeze acțiuni de protest de amploare”, au declarat reprezentanții mediului de afaceri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?