X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

BNM: Moldova trebuie să semneze cît mai rapid un nou memorandum cu FMI

6 feb. 2015,, 17:00   Economie
3996 0
НБМ: Молдова должна скорее подписать новый Меморандум с МВФ
Foto: km.md
Republica Moldova trebuie să semneze cît mai rapid un nou memorandum acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, informează NOI.md.

Potrivit lui Dorin Drăguțanu, semnarea acestui document este extrem de importantă pentru a înlătura starea de incertitudine, deoarece cu cît situația va fi mai certă, cu atît mai mică va fi presiunea pe piața valutară. Guvernatorul BNM a subliniat importanța semnării memorandumului cu FMI pentru continuarea reformelor structurale care vor contribui la creșterea durabilă a economiei, majorarea fluxurilor investițiilor străine directe și a exportului. Creșterea fluxului de valută în țară este foarte importantă pentru rezolvarea problemelor legate de deficitul balanței de plată.

Ultimul program de trei ani de cooperare dintre FMI și Moldova a expirat în aprilie 2013. Acest program prevedea alocarea a circa 574,4 milioane de dolari SUA, din care Moldova a primit 490 de milioane. Ultima tranșă nu a fost alocată din cauză că Moldova nu a îndeplinit o parte dintre angajamentele asumate.

Anterior premierul Iurie Leancă a declarat că Moldova este interesată de semnarea unui nou memorandum cu FMI, deoarece aceasta va însemna că Fondul aprobă politicile economice, monetare și financiar-bancare pe termen mediu ale autorităților de la Chișinău. Totodată, șeful executivului a menționat că în cadrul noului program Moldova nu are nevoie de credite din partea FMI, deoarece rezervele valutare ale BNM sînt suficiente. Iurie Leancă a spus că în cadrul noului program stand-by ar putea fi prevăzută posibilitatea alocării unor mijloace în caz de necesitate acută, exprimîndu-și speranța că nu se va ajunge la această măsură. Iurie Leancă a amintit că încheierea unui nou program cu FMI este extrem de importantă pentru activitatea ulterioară a Moldovei cu Banca Mondială, Comisia Europeană și alți creditori și donatori.

Este evident că pe fundalul ultimelor evoluții, în condițiile crizei regionale și locale, deprecierii leului, diminuării exportului și remitențelor de la muncitorii migranți, pentru Moldova va fi extrem de important să obțină noi credite de la FMI pentru completarea rezervelor valutare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?