Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

UMM şi-a suspendat activitatea pentru lucrări de reparaţie şi pregătirea materiei prime

3 feb. 2015,, 15:00   Societate
5675 1
Foto: emol.com
Una dintre cele mai mari întreprinderi din Transnistria – Uzina Metalurgică Moldovenească (UMM) din Rîbniţa şi-a suspendat activitatea după serbarea jubileului de 30 de ani.

Potrivit agenţiei "Infotag", noul director al uzinei, Iurie Melnic, a spus într-un interviu pentru agenţia de presă "Новости Приднестровья" că acum are loc "reparaţia planificată a secţiilor principale, care va dura circa două săptămîni".

În luna ianuarie metalurgii din Rîbniţa au produs doar 8 mii de tone de oţel şi 9,2 mii de tone de produse metalurgice, faţă de 27,5 mii de tone şi 19,8 mii de tone din luna precedentă. Conducerea uzinei explică acest fapt prin lipsa volumului necesar de materie primă.

„Conform calculelor prealabile, pentru ca uzina să-şi reia activitatea, sînt necesare circa 40 de mii de tone de fier uzat. Astăzi putem spune că 210 tone de fier uzat din Transnistria a fost transportat la uzină. Planificăm pentru miercuri negocieri cu compania moldovenească, deja avem acorduri prealabile cu companiile româneşti, dar miza principală, desigur, este pe negocierile cu Ucraina, care urmează să se încheie pînă la sfîrşitul săptămînii”, a relatat directorul, adăugînd că "starea tehnică a uzinei este la un nivel înalt, întreprinderea are mari posibilităţi, deşi schimbarea cursurilor valutare în Rusia şi Ucraina au influenţat situaţia".

"În 2013 Guvernul Transnistriei a semnat un Memorandum privind măsurile sprijinului de stat pentru uzină. Statul continuă să sprijine uzina şi acest fapt permite întreprinderii să lucreze fără pierderi", a spus Melnic.

Săptămîna trecută pachetul majoritar de acţiuni al S.A.T.Î (societate pe acţiuni de tip închis) "Uzina Metalurgică Moldovenească" (UMM) din Rîbnița a devenit proprietate a autoproclamatei RMN. Acordul corespunzător de transmitere a acţiunilor a fost semnat sîmbătă la Rîbniţa, la serbarea celor 30 de ani ai întreprinderii, de directorul comercial al companiei ruse "Metalloinvest", Nazim Efendiev, şi ministrul Dezvoltării Economice al Transnistriei, Alevtina Slincenco.

UMM şi-a reluat activitatea în august 2013, după o pauză de lapte luni, datorită faptului că autorităţile autoproclamatei RMN au convenit să-i comercializeze gaze la un preţ cu mult mai mic decît costul – cu $42 pentru o mie de metri cubi, cel de cumpărare de la "Gazprom" fiind de $380.

UMM este cel mai mare consumator de energie electrică din regiune. Întreprinderea se specializează pe prelucrarea metalelor negre în produse metalurgice. În prezent, la întreprindere lucrează 2,5 mii de oameni. 95% din produsele uzinei sînt exportate.

Conform informaţiei de pe site-ul UMM, 45% din acţiuni aparţin Rumney Trust Reg., 45,6% - EIM Energy Investment & Management Corporation, 8,23% - Decagon Avionics Limited şi 1,17% - colectivului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?