X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fostul președinte al Germaniei, Richard von Weizsacker, a murit

31 ian. 2015,, 21:00   Externe
5032 3

Foto: lenta.ru

Fostul președinte al Republicii Federale Germane, Richard von Weizsacker, considerat una dintre marile personalități de înaltă ținută morală din Germania postbelică și în timpul căruia a avut loc căderea Zidului Berlinului și Reunificarea Germaniei, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunțat, sâmbătă, Președinția germană, citată de AFP.

Richard von Weizsacker, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) condusă de cancelarul federal Angela Merkel, a jucat un rol major în modul în care Germania și-a gestionat trecutul nazist, fiind primul dintre președinții Germaniei Federale care a afirmat că data de 8 mai 1945 a fost o zi a "eliberării", nu a capitulării țării sale.

Fost responsabil politic, președinte al Germaniei în perioada 1984-1994, pe vremea lui Helmut Kohl, Richard von Weizsacker a fost "un martor al acestui secol", după cum subliniază, într-un comunicat, actualul președinte german Joachim Gauck. "Am pierdut un mare om și un șef de stat excepțional", a adăugat Gauck.

Fiu al unui diplomat care a activat în timpul celui de-al Treilea Reich și a fost condamnat în cadrul Procesului de la Nuremberg, Richard von Weizsacker a depus toate eforturile pentru ca germanii să-și asume trecutul lor. El a atribuit funcției prezidențiale, una esențial onorifică, o dimensiune morală importantă.

În 1985, în timpul celei de-a 40-a aniversări de la înfrângerea celui de-al Treilea Reich, Von Weizsacker a afirmat în fața deputaților din Bundestag că ziua de 8 mai 1945 a marcat "eliberarea de un sistem care urăște demnitatea umană", sistem adus în Germania în 1933 de către regimul nazist. O parte a dreptei germane considera că acea zi a marcat o înfrângere a Germaniei.

Richard von Weizsacker, avocat de formație, a fost și primar al Berlinului de Vest în perioada 1981-1984. Tot în timpul președinției sale a căzut Zidul Berlinului, la 9 noiembrie 1989, înainte de Reunificarea Germaniei, în 3 octombrie 1990.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?