Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tiraspolul consideră iresponsabile declaraţiile secretarului general al Consiliului Europei

31 ian. 2015,, 10:00   Politică
6899 24
Foto:eurasianews.md
Ministerul de externe al autoproclamatei RMN s-a arătat nedumerit față de declaraţiile pe tematica "conflictelor îngheţate" ale secretarului general al Consiliului European, Thorbjorn Jagland, la şedinţa APCE din 29 ianuarie, numindu-le iresponsabile.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează comentariul Ministerului de Externe transnistrean, Tiraspolului nu i-au plăcut, în particular, afirmaţiile că "teritoriile unde au loc aşa-zisele conflicte îngheţate sînt «găuri negre» din punctul de vedere al protejării drepturilor omului".

MAE a amintit că în 2012 Tiraspolul de repetate ori a fost vizitat de Thomas Hammarberg, expert superior al ONU pentru drepturile omului în Transnistria, care "a subliniat contribuţia acordată de conducerea regiunii în activitatea sa şi a prezentat o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniul drepturilor omului".

"Cele mai actuale şi solicitate recomandări au fost puse în aplicare prin aprobarea în noiembrie 2013 a Planului de acţiuni privind realizarea recomandărilor. Activitatea de implementare a acestuia are loc sub controlul direct al preşedintelui", se menționează în comentariu.

MAE a confirmat disponibilitatea şi deschiderea pentru cooperare cu structurile Consiliului Europei pe întreg setul de subiecte, inclusiv pe tematica drepturilor omului.

"Asemenea declaraţii iresponsabile doar aprofundează prăpastia neînţelegerii, ceea ce puţin probabil că contribuie la unirea eforturilor în vederea asigurării drepturilor omului", se vorbeşte în documentul citat.

Tiraspolul consideră că "deseori drepturile omului în Transnistria, inclusiv dreptul la libera circulaţie, alegerea cetăţeniei, remunerarea justă a muncii şi iniţiativa economică, în mare parte sînt lezate din cauza conflictului nereglementat între RMN şi RM şi a unei serii întregi de măsuri discriminatorii, aplicate de statele vecine în privinţa Transnistriei".

"Asemenea probleme deseori au caracter mai complicat şi sistematic, a căror cauză, în particular, este ignorarea acestora de structurile internaţionale pentru apărarea drepturilor", menţionează ministerul, exprimîndu-și speranţa că secretarul general al Consiliului Europei în viitoarele sale declaraţii va identifica o posibilitate de a menţiona şi asemenea punct de vedere asupra situaţiei drepturilor omului în regiunile de conflict.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?