Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce „Orheiul Vechi” pînă acum nu a fost inclus în Lista UNESCO?

29 ian. 2015,, 12:25   Societate
3713 0
Foto: news.mail.ru
Fostul vicepremier moldovean Alexandru Muravschi a relatat în rețelele de socializare de ce „Orheiul Vechi” pînă acum nu a fost inclus în Lista patrimoniului mondial, relatează NOI.md.

Recent Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasadei Republicii Moldova la Paris, a transmis spre examinare Centrului Mondial al Patrimoniului UNESCO dosarul „Peisajul arheologic Orheiul Vechi”, pentru includerea rezervației în Lista patrimoniului mondial.

„Din cîte îmi amintesc, acest caz durează deja vreo cincisprezece ani, - scrie Alexandru Muravschi. – Și cîteva comisii UNESCO s-au deplasat special pentru studierea acestei chestiuni. Cu una dintre comisii m-am întîlnit undeva în anul 2005, cînd am cooperat cu UNDP Moldova. Drept obstacol întotdeauna a servit chestiunea privind capacitatea autorităților noastre de a asigura păstrarea acestui obiect în forma sa originală. Problema este că locuitorii satelor apropiate sistematic sustrăgeau pietrele de pe dealuri pentru construcția caselor, decorarea curților etc. Ulterior fenomenul a luat amploare și piatra a fost transportată cu camioane pentru decorarea palatelor bogătașilor. Nici paza nu a fost de folos, deoarece chiar paznicii au început vînzarea”.

Alexandru Muravschi își exprimă speranța că „măcar acum se va reuși să se soluționeze această problemă și Moldova într-adevăr va obține un loc cu renume mondial pentru amatorii monumentelor naturii”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?