X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Raport MCV: România a înregistrat progrese continue în numeroase domenii, dar acestea trebuie consolidate

28 ian. 2015,, 16:10   Externe
3137 2

Foto: caleaeuropeana.ro

România a înregistrat progrese continue în numeroase domenii, ceea ce indică durabilitatea reformelor, dar există în continuare un sentiment puternic că progresele realizate trebuie consolidate și construite pe baze și mai sigure, relevă raportul adoptat miercuri de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), potrivit unui comunicat al executivului UE.

Potrivit Comisiei, MCV în cazul României va fi încheiat atunci cînd obiectivele de referință vor fi îndeplinite în mod satisfăcător. Președintele CE, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat speranța că România va continua pe calea reformelor și va putea ieși din program în cursul mandatului actualei Comisii.

Documentul adoptat miercuri arată că acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități în materie de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt și-au menținut o dinamică remarcabilă și s-au reflectat în creșterea încrederii românilor în sistemul judiciar în general și în urmărirea penală a actelor de corupție, în special.

Comisia consideră că menținerea acestei tendințe a fost posibilă printr-un nivel sporit de profesionalism al întregului corp judiciar, inclusiv prin disponibilitatea arătată de a apăra cu mai multă consecvență independența sistemului judiciar și prin aplicarea unei abordări mai proactive în ceea ce privește asigurarea consecvenței jurisprudenței.

Deși punerea în aplicare a Codului Penal și a Codului Civil a demonstrat o colaborare pragmatică și productivă dintre guvern și sistemul judiciar, un an mai tîrziu multe chestiuni legislative rămîn nesoluționate. ''Există în continuare o lipsă surprinzătoare de consecvență în unele hotărîri ale instanțelor, aspect care va fi întotdeauna o sursă de îngrijorare.
Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alți cetățeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective și de un calendar fiabil'', menționează documentul.

Au existat, de asemenea, cazuri în care Parlamentul a dat dovadă de reticență în a aplica hotărîrile judecătorești definitive sau deciziile CCR, aceasta fiind de altfel o problemă întîlnită pe scară mai largă.

De asemenea, cu toate că guvernul recunoaște din ce în ce mai clar necesitatea combaterii corupției generalizate, amploarea problemei impune o abordare mai sistematică.

România a beneficiat de sume considerabile din fondurile UE destinate sprijinirii de măsuri în sectorul justiției și al afacerilor interne, atît în perioada de preaderare, cît și după aceea, fiind finanțate numeroase proiecte și investiții.

În cadrul perioadei de programare financiară 2007-2013, România a beneficiat de fonduri structurale care au fost utilizate pentru a pune în practică recomandările MCV, se notează în comunicatul CE.

Pentru perioada de programare financiară multianuală 2014-2020, fondurile structurale și de investiții europene vor finanța și măsuri legate de: consolidarea capacității organizaționale și administrative a sistemului judiciar (instanțe, parchete și principalele organisme centrale ale sistemului judiciar: Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) și dezvoltarea resurselor umane; îmbunătățirea accesului la justiție și a calității serviciilor judiciare, asigurîndu-se totodată transparența și integritatea în cadrul sistemului judiciar (în principal prin punerea în aplicare a Strategiei naționale anticorupție și a măsurilor complementare în acest domeniu); asigurarea unor servicii de înregistrare funciară îmbunătățite — integrarea datelor existente și asigurarea pe o scară mai mare a înregistrării sistematice a terenurilor în zonele rurale.

Comisia Europeană consideră că procesul de monitorizare în cadrul MCV, oportunitățile oferite de fondurile UE și dialogul constructiv cu Comisia și cu numeroase state membre continuă să reprezinte un sprijin valoros pentru consolidarea reformelor în România. Consensul cu privire la necesitatea reformelor și convingerea că progresele sînt tot mai solide cîștigă din ce în ce mai mult teren, iar această tendință trebuie acum menținută.

Următorul raport în cadrul MCV va fi prezentat în aproximativ un an, pentru a oferi României răgazul necesar pentru a putea da curs recomandărilor Comisiei și a evalua rezultatele tangibile obținute. Pînă la publicarea unui nou raport, CE va monitoriza îndeaproape și pe o bază permanentă progresele înregistrate, prin intermediul unor misiuni periodice, precum și printr-un dialog frecvent cu autoritățile romîne și cu alte state membre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?