Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Formuzal: Cei de la Chișinău nu au timp pentru noi

20 ian. 2015,, 17:30   Politică
4434 1
Foto: tribuna.md
Specialiştii din Găgăuzia elaborează un program special de implicare a reprezentanţilor micilor popoare şi minorităţilor naţionale în structurile puterii de stat ale Moldovei.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul oficial al autonomiei, asemenea dispoziție a dat ieri, la şedinţa de lucru a executivului autonomiei, başcanul Mihail Formuzal.

Potrivit lui, programul urmează să fie elaborat în decurs de două săptămîni şi prezentat Guvernului Republicii Moldova, precum şi şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi în Moldova, pentru a contribui la realizarea acestuia.

"Vorbim în permanenţă că în structurile puterii de stat nu sînt reprezentanţi ai Găgăuziei, că nu sîntem reprezentaţi la nivelul corespunzător. Dar ce-am făcut pentru a fi reprezentaţi? Totdeauna aşteptăm că Chişinău ne va auzi şi ne va propune acest program, Dar Chişinău niciodată nu va elabora acest program, acolo împart capitalul, nu au timp pentru noi", a spus şeful autonomiei.

Başcanul nu a exclus că în ajunul alegerilor ordinare ale başcanului, în Găgăuzia poate fi realizat un scenariu similar celui din ajunul alegerilor parlamentare, cînd din cursa electorală a fost eliminat candidatul Renato Usatîi.

"Trebuie să fim uniţi în protejarea intereselor Găgăuziei. În situaţia cu Usatîi, cînd a fost eliminat pe ultima sută de metri, autorii scenariului şi-au şters picioarele de lege, nu le-a păsat de legea europeană. Ei pot încerca să aplice acest scenariu şi în Găgăuzia, pentru a elimina obstacolele din calea unui candidat. Dar ei trebuie să înţeleagă că în Găgăuzia există pîrghii proprii. Trebuie să demonstrăm un nivel înalt de democraţie", a menţionat Formuzal.

El a subliniat că CEC a Găgăuziei nu va elimina nici un candidat, dacă nu vor fi depuse plîngeri şi prezentate dovezi ale încălcării legii.

"Iar dacă va fi întreprinsă o încercare de a elimina candidatul prin instanţele de judecată, poporul poate fi îndemnat să boicoteze alegerile. Societatea civilă dispune de documente ce demonstrează de ce au fost arestaţi susţinătorii lui Renato Usatîi. Deja şi ambasadorul american, şi ambasadorul UE afirmă că este antidemocratic. Ne rămîne un singur lucru – să le explicăm oamenilor şi să folosim instrumentele ale democraţiei şi, pe măsura posibilităţilor, să ţinem piept acestor metode banditeşti. Nu trebuie să admitem ca în Găgăuzia la putere să vină bandiţi", este convins Formuzal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?